- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Илиана Иванова е новият български еврокомисар

Европейският парламент прие кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар. В гласуването в пленарната зала в Страсбург на 12 септември 522 евродепутати дадоха гласове „за“ включването на българския представител в изпълнителния орган на ЕС. „Против“ бяха 27, а 51 се въздържаха.

Остана само още една стъпка за завършване на процедурата, но тя е по-скоро формална – одобрението на Европейския съвет, т.е. единодушно „да“ от 27-те държави членки на блока.

Илиана Иванова ще наследи Мария Габриел, която подаде оставка от Европейската комисия, за да стане вицепремиер и външен министър. Новият български еврокомисар ще поеме ресорите иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Миналата седмица тя бе изслушана в Брюксел от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT).

В речта си тогава Иванова открои приоритетите си, сред които опростяване на процедурите по различни програми в ресора ѝ, ефикасност на Европейския съвет за иновации, развитие на програмата „Хоризонт Европа“, инвестиции в образованието и научните изследвания, равнопоставеност между половете и др.

„Всяко евро, което се инвестира, да води до добавена стойност за гражданите – не да е просто статистика“, е една от целите на Илиана Иванова.

„За мен възвръщаемостта е много важна. Измервам я посредством разкриване на работни места, увеличени приходи, увеличени активи. Тези, които са използвали програмата „Хоризонт“, са увеличили приходите си с 30% и са разкрили с 20% повече работни места“, посочи тя по време на изслушването.

Борисов пожела успех на Илиана Иванова, след като тя бе избрана повече от единодушно от европейския парламент в Страсбург за еврокомисар.

Тя поема поста на еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

„Огромната подкрепа, която получи кандидатът на ГЕРБ за български еврокомисар, е оценка за нейния професионализъм и за работата на партията в европейските институции.

На добър час!“, написа лидерът на ГЕРБ във фейсбук.

 

Снимка: europarl.europa.eu

 

- Реклама -

Последни новини