16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Илиана Иванова или Мария Габриел – едната си отива


Партиите са в трескава подготовка за реденето на листите за предстоящите парламентарни и евроизбори през юни. Броят се номинации, правят се трансфери, лансират се нови имена, отпадат стари.

Напрежение при реденето на евролистите се усеща навсякъде, включително в ГЕРБ, където една до друга трябва да бъдат поставени бившата вицепремиерка Мария Габриел и сегашната еврокомисарка от България Илиана Иванова. Първата напусна поста в Брюксел, за да се включи в българската политика, а мястото й бе заето от втората. И двете се ползват с авторитет в Брюксел, но между дамите се оформило напрежение какво място ще заемат в бъдещите листи. Необявената война била толкова остра, че не е изключено някоя от тях да откаже да се кандидатира за ЕП, ако се почувства засегната.

Илиана Иванова бе избрана през септември миналата година с голямо мнозинство за еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на Европейската комисия, който изтича през есента на 2024 г. Тя довърши мандата на Мария Габриел, която стана вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Николай Денков. Самата тя е избрана за евродепутат през 2009 г. с листата на ГЕРБ. От 2013 г. до утвърждаването й за еврокомисар беше представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург.

От друга страна, Мария Габриел била разочарована от развоя на политическите процеси в България и невъзможността да стане премиер след несъстоялата се ротация. Тя твърдяла, че е направила грешен избор, отказвайки се от поста си в Брюксел. Съпартийци на Габриел твърдят, че не е изключено да се откаже от Европарламента и да продължи пътя си в екипа на своя съпруг – французина Франсоа Габриел. Той е сред най-близките на бившия председател на Европейската народна партия Жозеф Дол, а след това става член на кабинета на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Франсоа Габриел е външнополитически съветник на Таяни за Балканите, Средиземноморието, Близкия изток, наблюдателните мисии за избори и за връзките с градските власти в Страсбург, където е едно от двете седалища на Европейския парламент.

Борис КРУМОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img