30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Илон Мъск зове за отмяна на машинния вот – от Теодор Цеков


Теодор ЦЕКОВ

Когато най-богатият и технологично най-влиятелен човек на планетата заклеймява машинното гласуване, това не е просто поредното мнение. Илон Мъск призова да се сложи край на електронния вот заради неприемлив риск от намеса на хакери и Изкуствен интелект.

Мултимилиардерът – глобален фактор в космическата, сателитна, електромобилна индустрия и притежател на социалната мрежа „Х“, използва като повод мащабен хаос на избори в Пуерто Рико с устройствата на американско-канадската компания Dominion Voting Systems. Предупреждението на Мъск касае президентския вот на 5 ноември в Съединените щати, където масово използват Dominion паралелно със Smartmatic – доставчикът на машините и софтуера в България.

Двете водещи компании попаднаха в окото на бурята след изборите през 2020 година, когато загубилият президент Доналд Тръмп, негови адвокати и консервативни медии начело с гиганта Fox News лансираха обвинения за електронни манипулации и кражба на гласове. Твърденията не бяха доказани, Dominion спечели своите съдебни искове, а тези на Smartmatic се очаква да приключат през 2025 г.

Поредният скандал с машинен вот избухна в Пуерто Рико, присъединилата се към САЩ карибската островна държава. Associated Press информира за стотици технически нередности на първични избори за губернатор и кметове в началото на този месец. Изборната комисия заяви, че ще преразгледа изтичащия на 30 юни договор с Dominion заради неточно калкулиране, разминаване в броя машинни гласове и хартиени разписки, и необяснимо зануляване на вота за някои кандидати.
Компанията се оправда, че софтуерният проблем е предизвикан от дигитални файлове. Това не успокои местните власти, според които инцидентът е опасен и руши доверието в изборната система.

Пуерториканците са американски граждани без право да гласуват за президент, тъй като островът няма статут на щат. Независимият кандидат Робърт Кенеди–младши обаче вижда директна връзка с изборните рискове в САЩ: „Пуерто Рико току-що изпита стотици електорални нередности, свързани с електронните машини. За късмет там има хартиени разписки и проблемът беше установен, а гласовете – коригирани. Какво става в юрисдикции, където няма хартиен носител. Гражданите на САЩ трябва да са сигурни, че всеки глас се брои и вотът не може да бъде хакнат. Нуждаем се от завръщане на хартиените бюлетини, за да избегнем електронна намеса в изборите“.
Илон Мъск, който ще навърши 53 години на 28 юни, добави свой коментар към този на Кенеди. „Трябва да елиминираме машините за електронно гласуване. Рискът да бъдат хакнати от хора или Изкуствен интелект, макар и малък, все пак е прекалено висок“, смята директорът на SpaceX и Tesla, който също така е съосновател на OpenAI – компанията, създала ChatGPT.

За късмет България не е част от шумните скандали със Smartmatic – започнали от родната й Венецуела и ескалирали във Филипините покрай включването в управата на Марк Малок Браун – дългогодишната дясна ръка на Джордж Сорос. Ние въведохме машините като единствен способ за гласуване в секции с над 300 избиратели за предсрочните парламентарни избори през 2021 г. Мотивите бяха легитимни – намаляване на неволните или умишлени човешки грешки, но промяната се извърши форсирано, без достатъчно прецизиране и прозрачност. Независими анализи установиха, че българският процес не отговаря напълно на световните стандарти и изисквания за контрол и прозрачност, а политизирането на дебата засили недоверието на избирателите.

Стигна се до побългарен компромисен полувариант: гласуване по избор – с машини или хартиени бюлетини, и кастриране на основни функции на електронната система. Драмата с кодовете от миналата есен предизвика твърдения на премиера Николай Денков и съратниците му от ПП/ДБ, че машините работят само като принтери. Така специализираният софтуер и операционната система бяха зачеркнати първо на думи, а после и на дела. С решението за премахване на електронното отчитане и ръчно броене на бюлетините компютрите бяха сведени до устройства за въвеждане на глас и разпечатване на разписка.

Сериозната разлика е, че нашите „принтери“ струваха на държавата 10-ина милиона лева, а хартиените ролки – тройно по-скъпо от стандартните. Видя се, че техническите проблеми не зависят от дефиницията на устройството. На последните избори „2 в 1“ над 130 машини дадоха дефекти (най-вече при отпечатване на разписките) и гласуването с тях беше преустановено. Докато решим компютри или принтери притежаваме и как ще ги използваме, евентуален нов скандал в САЩ през ноември може наистина да определи бъдещето на машинния вот.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини