31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Арменски дипломат: Лукашенко мина всякакви граници

Самопровъзгласилият се за президент на Беларус Александър Лукашенко премина всички възможни и невъзможни граници. Това заяви бившият посланик на Армения в Русия и бивш депутат от Върховния съвет на Армения Степан Григорян по повод обтегнатите отношения между Армения и Беларус и изявлението на премиера Никол Пашинян, че повече няма да посети Беларус докато там на власт е Лукашенко.

„Приветствам тези думи на Никол Пашинян. Беларуският самопровъзгласил се владетел прави стъпки в полза на Азербайджан, той и Илхам Алиев се разбират много добре като диктатори. Но Лукашенко прекрачи границата. По време на последното си посещение в Баку той каза, че двамата с Алиев са говорили преди началото на войната през 2020 г., че проблемът с Карабах може да бъде решен със сила“, каза бившият посланик.

Коментирайки колко чувствителен е въпросът за Нагорни Карабах за арменците и че Лукашенко всъщност е одобрил военните действия на Баку, дипломатът заяви: „Лукашенко премина всички възможни и невъзможни граници. Тук въпросът е не само в това, че в Армения има демокрация, но всички добре знаят какво се случва в Беларус. (…) Дори сега да имаме проблеми с ОДКС, дори и да сме замразили участието си, недопустимо е страна членка на ОДКС да коментира така въпроса с държава, която не се явява член на организацията. Затова определено приветствам изказването на Никол Пашинян. Имам само една критика към нашето правителство – те много често бавят важните стъпки, включително дипломатическите“.

Според Степан Григорян отношенията между Ереван и Минск могат да бъдат замразени. Междувременно беларуското външно министерство отговори на изявлението на Пашинян като отбеляза: „Ние не възнамеряваме да влошаваме отношенията си с Ереван, колкото и арменското ръководство да бива подтиквано към това от външни актьори“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини