27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Инцидент с хеликоптера на президента на Иран


Хеликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси е претърпял инцидент близо до град Джолфа, в провинция Източен Азербайджан. Държавният глава е бил на борда, потвърди вътрешният министър на страната.

„Машината е имала „твърдо кацане“. Все още не е ясно дали е имало техническа неизправност. Суровите метеорологични условия и гъстата мъгла затрудниха спасителните екипи да стигнат до мястото на инцидента“, извести държавната телевизия.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан – аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.

Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конвоя на президента. С президента на Иран всичко е наред, той пътува към град Тебриз в кортеж от коли, съобщиха по-късно от Техеран.

Раиси беше на посещение в Източен Азербайджан, където откри проект за язовир в компанията на колегата си Илхам Алиев на границата между двете страни. 63-годишният Раиси е президент на Ислямската република от юни 2021 година.

Иран има проблеми в областта на безопасността на въздушния транспорт, като сред причините са международните санкции, които затрудняват придобиването на модерни части за самолети. Нейният военен въздушен флот до голяма степен датира отпреди Ислямската революция от 1979 г. и не е бил модернизиран.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини