- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Индия изстреля сонда за изучаване на Слънцето (ВИДЕО)

След успешното кацане на Луната Индия изстреля сонда за изучаване на Слънцето в 11:50 ч. местно време в събота, съобщиха световните осведомителни агенции. Уебсайтът на Индийската организация за космически изследвания предаваше на живо излитането на ракетата, която трябва да транспортира сондата към Слънцето.

Предаването е гледано от близо 500 000 зрители. Хиляди хора се събраха близо до мястото на изстрелването. Мисията има за цел да изследва слънчевите ветрове, които могат да причинят смущения на Земята, известни като полярни сияния.

Космическият кораб „Адитя-L1“ (Aditya-L1 -„слънце“, хинди) е проектиран да измине около 1,5 млн. км за четири месеца до достигане на точката на Лагранж – място, където обектите в космоса имат възможност да останат на едно място поради баланс на гравитационните сили.

Мисията има капацитет да бъде „Големият взрив“ по отношение на науката, смятат индийските учени.

Енергийните частици на Слънцето могат да ударят спътници, които контролират комуникациите на Земята. Сателитите в ниската земна орбита са основен фокус на глобални частни мисии, което прави „Адитя-L1″ много важен проект.

Учените се надяват да научат повече за ефекта на слънчевата радиация върху хилядите сателити в орбита. „Ниската земна орбита е силно замърсена поради частно участие, така че намирането на начин за защита на сателитите ще има голямо значение за съвременната космическа среда“, каза Рама Рао Нидаманури, ръководител на отдела по науки за Земята и космоса в Индийския космически институт.

В по-дългосрочен план данните от мисията биха могли да помогнат за по-добро разбиране на влиянието на Слънцето върху климата на Земята, произхода на слънчевия вятър, потокът от частици през Слънчевата система.

Вижте видео ТУК

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини