- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Индия неочаквано реши да смени името си

На 18 септември Индия може да се казва вече Бхарат. На тази дата парламентът се събира на извънредно заседание, на което се очаква с промяна в конституцията многолюдната азиатска държава да промени името си. Бхарат е едно от древните имена на Индия, което в последните години започна да се налага в политическото и публично пространство на страната.

Премиерът Нарендра Моди даже вече използва бъдещето наименование на Индия при надписването на поканите за световните лидери за форума на Г-20, съобщава АП.

Председателят на адвокатската колегия на Върховния съд Адиш Агарвала обясни, че правителството на Моди е изпълнило всички изисквания по закон, за да се смени името. Държавата ни ще разцъфти много повече, когато се казва Бхарат. С името Индия ни наричат само британците, коментира Агарвала, цитиран от 20minutos.

Правителството замени името Индия със санскритска дума в поканите за вечеря, изпратени до гостите, присъстващи на срещата на върха на Г-20 тази седмица – ход, който отразява усилията на неговата индуистка националистическа партия да премахне това, което вижда като имена от колониалната ера, предаде АП. Индийският президент Друпади Мурму е обявен като “президент на Бхарат” вместо “президент на Индия” в поканата, изпратена до присъстващите на Г-20.

Страната с повече от 1,4 милиарда души население е официално известна с две имена, Индия и Бхарат, но първото е най-често използвано както в страната, така и в международен план. “Бхарат” е древна санскритска дума, която според много историци датира от ранните индуски текстове. Думата също означава “Индия” на хинди.

Промяната в названието е подкрепена от представители на Индийската народна партия на Моди. Те твърдят, че името “Индия” е въведено от британските колониалисти и е “символ на робството”. Британците управляваха Индия около 200 години, докато страната не получи независимост през 1947 г., припомня АП.

Индийските опозиционни партии обаче разкритикуваха този ход. “Въпреки че няма конституционни пречки срещу наричането на Индия “Бхарат”, което е едно от двете официални имена на страната, надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от “Индия”, което има неизчислима стойност като марка, изградена в продължение на векове”, коментира опозиционният депутат Шаши Тарур в Екс.

- Реклама -

Последни новини