11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.
Категории:

Инфлацията победи глобалната игра на Ердоган – от Теодор ЦЕКОВ


Теодор ЦЕКОВ

Скоростта е различна, но финалът е еднакъв – изтъняващият портфейл побеждава като електорален мотиватор. Цената на живота в Турция най-сетне натежа пред глобалните пируети на Реджеп Ердоган и президентът получи тежък шамар на местните избори.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) привлече едва 35,48% от общия вот. Опозиционната Републиканска народна партия взе 37,76% и задържа Истанбул, Анкара, Измир, Анталия, като добави Бурса, с което вече контролира петте най-големи градове. РНП ще властва в 36 провинции спрямо 21 от предните избори през 2019 г. Прогнозите за оспорвана битка не се оправдаха: ПСР отстъпи 19 ключови общини, 16 от 39 големи кметства.

Повратна точка

Преди десет месеца Ердоган спечели нов президентски мандат и обеща да озапти галопиращата инфлация. Централната банка вдигна до 50% основната лихва. Траекторията на цените обаче запазва годишен ръст 67% и лирата продължава да се обезценява. Сега наказателният вот за кризата е повсеместен, но особено драстичен в индустриалните центрове.

Пред оклюмалите привърженици в Анкара Ердоган призна поражението и обеща: „31 март не е край, а по-скоро повратна точка. След победата ни на парламентарните и президентски избори през май 2023, за съжаление не успяхме да постигнем желания резултат на общинските. Хората ни отправиха своето послание. Ще анализираме самокритично и обективно, ще се коригираме“.
Това е първа голяма загуба за ПСР от идването на власт преди 22 години. РНП не беше печелила от 1977-а. Лидерът на победителите Йозгюр Йозел обясни резултата с тежката икономическа ситуация в страната и влошеното върховенство на закона.

Реакции и бизнес

Твърде емоционални са заглавията за „Вятър на промяната“, революция и земетресение в урните, експлозия на недоволство. Факт е обаче „Нова политическа карта“, върху която червеният цвят на най-старата в страната, създадена от Кемал Ататюрк РНП измества оранжевия на ПСР. Опозиционните медии използват футболен термин: „Народът показа червен картон на управляващите, на техните клевети и конспирации; наказа тези, които живеят в дворец и не виждат трудностите, пред които са изправени хората“.

На практика картонът е жълт – предупреждение, а не отстраняване от терена. Идва и от свои: пет милиона разочаровани избиратели на ПСР, особено в източните провинции, не са отишли до урните. Властта категорично не приема натиск за завой в икономическата си политика, камо ли за извънредни избори (следващите са през 2028 г.).

Решаващ фактор стана „Нова партия на благоденствието“. Консервативните ислямисти развалиха коалиция с ПСР и сами взеха третия най-голям дял – 6,2%. Отделиха се от Ердоган, защото той не прекрати търговските отношения с Израел, а на думи се гневи от геноцид срещу палестинците.

Бизнесът с евреите ядоса и друг бивш партньор – Ахмет Давутоглу, външен министър (2009–2014) и премиер (2014–2016), сетне създал своя партия. Смята се, че Ердоган следва неговите неоосмански и панислямСски идеи в политиката от Балканите през Кавказ до Централна Азия, в Близкия изток и североизточна Африка. Самият Давутоглу твърди, че цели не нова империя, а за издигане на Турция над регионално ниво, като обединител.

От враг до наследник

Герой на деня е кметът на Истанбул. Екрем Имамоглу спечели с 11% преднина втори мандат начело на 16-милионния мегаполис (18% от населението и една трета от икономиката на страната). 53-годишният бивш строителен бизнесмен, социалдемократ по убеждения, е заклет враг на Ердоган от първата си кметска кампания през 2019-а, когато вотът беше отменен и повторен. Сега всички го сочат като бъдеща алтернатива за президент.

Имамоглу сякаш следва пътя на 70-годишния държавен лидер – футболист на младини, после кмет на Истанбул. Ердоган изгря на политическата сцена като градоначалник (1994–1998), сетне премиер (2003–2014) и президент. Друг паралел са проблемите със закона. Ердоган беше осъден и изкара няколко месеца в затвора през 1999 за рецитиране на поема, определена като подтикваща към религиозна омраза. Имамоглу сега обжалва присъда от 2022, две години затвор и политическа забрана заради обида („глупаци“) към висши служители по изборите през 2019. Отделно е обвиняем за манипулиране на обществени поръчки, с риск от затвор.
Наскоро Имамоглу разкри как в средата на 90-те години е посрещнал и почерпил Ердоган в свое квартално заведение в Истанбул: „В първите му месеци като кмет той яде кюфтета в моя ресторант. Не му взех пари. Не може да плати тази сметка, докато е жив“. След триумфа кметът обеща нова ера, край на ерозията и начало на възстановяване на демокрацията.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img