- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Иноватори на бъдещето: Удивителна еволюция на батериите

Можете ли да си представите, че ще прекарате деня си без да използвате нито една батерия? Независимо дали става дума за вашия лаптоп, смартфон, електрическа кола или други устройства , батериите не само съхраняват енергия за бъдеща употреба, те позволяват нашите джаджи да бъдат мобилни. Докато икономиката по света се опитва да се откаже от изкопаемите горива на фона на глобалното затопляне, батериите имат потенциала да се развиват още повече, за да ни улеснят в начина ни на живеене.

Реконструкция на първата батерия, изобретена от Алесандро Волта

От рибите до първите акумулатори
Може да е изненада, за вас, да научите, че батериите първо са били вдъхновени от рибите. Съществуват риби, като скатове и змиорки, които могат да генерират електрически заряд. Първата създадена електрическа батерия е от Алесандро Волта, след като, той, изучава тези животни. Неговата волтова купчина от 1799 г. се е състояла от медни и цинкови дискове, разделени от плат, напоен със саламура. Това е представлявала и първата батерия, която е можела да осигури малък, но постоянен ток към верига. Учени бързо осъзнават, обаче, колко полезни са подобен вид устройства. Във времето те увеличават бързо потенциала на батериите. Нека започнем с изобретяването на първата акумулаторна батерия, от киселинни батерии, от френския физик Гастон Планте. Този вид батерии са използвани за осветяване на вагони и все още се използват широко днес, при запалване на конвенционални автомобили.

Продължаваме през призмата на 1888г., където немския лекар Карл Гаснер разработва ранната форма на електрическа батерия. Тази батерия е била наречена тогава – суха клетка, защото тя няма как да разлее течността си. Тя захранва ранните фенерчета,
въвеждайки ерата на потребителските батерии. И завършваме с алкалните батерии, разработени за първи път в началото на 20-ти век и успешно комерсиализирани през 50-те години на миналия век. Именно тогава започва ерата на преносимата електроника, поставяйки основата на днешните мобилни устройства.

Постепенно и с напреднало развитие
Еволюционното развитие на батериите, бележи своят апогей, благодарение на елемента литий. С навлизането на електрониката като мобилните телефони, вече има нужда от много по-голям капацитет на батерията.
Въз основа на изобретения на учени, акумулаторните литиево-йонни батерии са пуснати на пазара през 1991г. Поради малкия си размер, високото напрежение и съхранение на заряд, те самите се превръщат в революционна сила. Именно те позволяват в света да съществува преносима електроника, а отскоро и съществуването на електрически превозни средства. От друга страна, цената на електронните автомобили пада рязко, в момента те са 30 пъти по-евтини в сравнение с преди 30 години.

На този етап литиево-йонните клетки, имат висока мощност и са доста практични в нашето ежедневие. Например батерията EnerCera на NGK Insulators, е литиево-йонна клетка, която се предлага във формата на монета. Този тип батерия, се предлага в компактен вариант и се използва в голямо разнообразие от иновативни преносими устройства. Може да служи, например, за сензор, който уведомява болногледачите, когато възрастният човек стане от леглото. Също така, монетата, може да се прикрепи към бутилка вино, така че, когато се транспортира алкохолът да се наблюдава топлината и влажността му.

Въпреки че, развитието на батериите е по-бавно в сравнение с други технологии, еволюцията на батериите от волтови такива до литиево-йонни клетки, отбелязва забележителен напредък и помага за разрешаването на редица социални проблеми.
Днес, големите акумулаторни батерии помагат за стабилизиране на електрическите мрежи, а страни като Япония ги разглеждат като ключова технология в усилията за постигане на въглеродна неутралност до 2050г.

Глобалният пазар за съхранение на енергия, се очаква да нарасне с 30% годишно до 2030г., според BloombergNEF. Натриево – сярните или NAS батерии, могат да съхраняват в количества възобновяема енергия на ниво мегават, произведена от вятър и слънчева светлина, за използване, когато тези източници не са в наличност. Така например, по време на прекъсване на електрозахранването, тези NAS батерии могат да захранват хиляди домове и фирми.
От тук нататък батериите ще променят начина, по който работим в ежедневието си и изобщо начина, по който живеем. Батериите могат да ни помогнат за създаването на по- устойчив свят!

Източник: BBC

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -