27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Интригата около избора на нов сливенски митрополит се заплита

Варненският митрополит Йоан

Интригата около синодалния избор на нов сливенски митрополит се заплита още повечеще се разреши на 26 май, съобщи пред БНТ варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика.

Светият синод ще трябва да избира между двама влиятелни духовници – епископ Арсений и епископ Герасим. Спорът около избора на сливенски митрополит се заплете след вота вчера, след като се появи спор около невалидните бюлетини.

„Изборът мина спокойно, съвсем открито, отново беше заснеман и излъчван на патриаршеския сайт. След приключването на избора имаше подписи на петима души, които подписаха с особено мнение. Въпросът дойде оттам, че в самото начало на избора бяхме приели варианта да се заграждат имената на съответните кандидати“, обясни митрополит Йоан.

Имало е едно възражение за една от бюлетините, защото не е била правилно отбелязана. Общо невалидните бюлетини са били 5.

„На първия тур резултатът е 26 гласа за Знеполския епископ Арсений, друг кандидат не получи изискуемото мнозинство от 22 гласа. След като една от бюлетините беше на възражение, станаха 26 гласа. При втори тур Мелнишкият епископ Герасим е с 25 гласа“, каза дядо Йоан.

Считано от днес, духовниците имат 3 дни за подаване на жалби съгласно изискванията на устава. На 23 май ще бъде проведен отново епархийски съвет.

„Разглеждаме цялата преписка, окомплектоваме я с постъпилите жалби и тя постъпва в Светия синод – оттам думата е тяхна. На 26 ще бъде синодалният избор“, уточни митрополит Йоан.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини