13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Правителството на Ирак ще прекрати мисията на САЩ в страната

Правителството на Ирак обяви, че американските удари по групи, подкрепяни от Иран, го принуждават да прекрати водената от САЩ военна мисия в страната.

Говорител на външното министерство на Иран описа удара на САЩ като „ярък пример за американски държавен тероризъм“ и нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Ирак.

САЩ убиха командири на „Катаиб Хизбула“ при атака с дрон срещу джип

Яхя Расул, военен говорител на иракския премиер Мохамед Шия ас Судани, каза в изявление, че ръководената от САЩ коалиция „се е превърнала във фактор за нестабилност и заплашва да въвлече Ирак в цикъла на конфликта“.

Американските удари започнаха, след като тяхната база в Йордания беше поразена с дрон. Трима военни загинаха, а десетки бяха ранени. Според САЩ зад атаката стоят групи в Сирия и Ирак, подкрепяни от Иран.

Американската окупация в някои части на Сирия не може да продължава повече, заяви преди дни сирийската армия, след като американските сили нанесоха удари по проирански групи в Сирия и Ирак.

САЩ обявиха на 2 февруари, че ударите са били извършени успешно по елитните ирански сили и проирански групи в Ирак и в Сирия.

САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия и Ирак

В Ирак при американските удари са били убити 16 души, сред които и цивилни, заяви говорителят на иракското правителство Басем ал Ауади. Той подчерта, че с тези удари сигурността на Ирак и на региона ще се окажат на ръба на пропастта.

Говорителят определи като лъжа изявленията на САЩ, че ударите са били предварително координирани с Вашингтон.

Последни новини

- Реклама -