15.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Иран е уведомил САЩ за атаките. Израел мисли как да отговори


Иран е информирал САЩ, че атаките му срещу Израел ще бъдат ограничени и с цел самозащита, заяви днес на среща с чуждестранни посланици в Техеран иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, цитиран от Ройтерс и БТА.

Абдолахиан каза още, че Иран е уведомил съседите си за ответните си удари по Израел три дни предварително. „Около 72 часа преди операциите ни информирахме нашите приятели и съседи в региона, че отговорът на Иран срещу Израел е сигурен, легитимен и неотменим“, заяви той.

Израелски военен говорител: Ще отговорим на иранската атака с действия, а не с думи

Израелски военен говорител обяви, че ще има отговор след масираното иранско нападение срещу Израел, но не уточни какъв точно ще бъде той, предаде ДПА.

„Ще отговорим на Иран с действия, а не с думи“, заяви той днес пред иранската емигрантска телевизия „Иран интернешънъл“ (Iran International). Военният говорител не навлезе в подробности за това как може да изглежда израелският отговор.

„Всяко действие има противодействие, но не с думи, а с дела“, заяви израелската армия в своя публикация на фарси в социалната мрежа „Екс“.

Все още не е ясно как Израел ще отговори на снощните атаки на Иран, по време на които според израелската страна са били изстреляни около 300 снаряда и 99% от тях са били прехванати, посочва ДПА.

Израелският военен кабинет ще заседава днес следобед, за да обсъди как да действа.

„Ще изградим регионална коалиция и ще накараме Иран да си плати по подходящия за нас начин и в подходящото за нас време“, заяви центристкият министър от военния кабинет Бени Ганц преди началото на заседанието.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img