21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Иран пак готов да прави атомни бомби

Аятолах Али Хаменей

Иран ще трябва да промени ядрената си доктрина, ако съществуването му бъде застрашено от Израел, заяви съветникът на върховния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей – Камал Харази, цитиран от Ройтерс.

„Не сме взели решение за създаване на ядрена бомба, но ако съществуването на Иран бъде застрашено, няма да имаме друг избор, освен да променим нашата ядрена доктрина“, каза Харази и изтъкна, че Иран вече е показал, че разполага с потенциал за създаване на подобни оръжия.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей забрани разработването на ядрени оръжия с фетва в началото на първото десетилетие на този век и препотвърди позицията си през 2019 г. „Създаването и натрупването на ядрени бомби е погрешно и използването им е „харам“ (забранено от ислямската религия)“, е становището на аятолаха.

През 2021 г. обаче тогавашният ирански министър на разузнаването каза, че западният натиск може да принуди Ислямската република да разработи ядрени оръжия. „В случай на атака срещу нашите ядрени съоръжения от страна на ционисткия режим (Израел), нашите средства за възпиране ще се променят“, каза още Харази.

През април напрежението между Иран и Израел достигна до най-високата си точка, след като Техеран изстреля близо 300 ракети и дронове срещу Израел като отговор на предполагаем израелски удар срещу иранското консулство в Дамаск, припомня Ройтерс.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img