16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Иранец с брадва взе заложници във влак в Швейцария (ОБНОВЕНА)

Въоръжен мъж е взел за заложници пътници във влак в Източна Швейцария, но те бяха освободени невредими вечерта, съобщи полицията.

Швейцарски полицаи охраняват влака, в който бяха взети заложници вчера. Снимка: БТА

„Ситуация със заложници в Есер-су-Шамван, заложниците са освободени“, съобщи в Екс говорителят на полицията във Во Жан-Кристоф Сотерел.

На гара Есер-су-Шамван, на няколко километра от Ивердон, близо до езерото Ньошател, са били разположени големи полицейски сили, съобщава онлайн изданието „24 Heures“. Според него похитителят е бил въоръжен с брадва.

Достъпът до гарата „е бил забранен от силите на реда“, а „към 22:18 ч. е имало силни детонации“. След това на мястото е изпратена линейка, преди пътниците да започнат безопасно да напускат влака около 22:30 ч.“ местно време (21:30 ч. по Гринуич), според същия източник.

Не се съобщават подробности за броя на пътниците или мотивите на похитителя. По-късно полицията съобщи на пресконференция, че той е бил 32-годишен иранец, поискал убежище в Швейцария.

Похитителят е бил ранен смъртоносно при освобождаването на заложниците, които са невредими.

Говорител на полицията в кантона Во заяви, че няма признаци, че става въпрос за терористичен акт.

„Това е безпрецедентен случай, предвид броя на жертвите – 15 заложници – и намесата на 60 полицаи“, каза главният прокурор пред местна телевизия.

Ситуациите със заложници са рядкост в Швейцария, но се случват в банки и предприятия, посочва Ройтерс. През януари 2022 г. служители на часовникарска фирма бяха взети за заложници и бяха принудени да отворят сейф, съдържащ ценни метали.

Последни новини

- Реклама -