19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Иранският президент е загинал. Чака се официално потвърждение

Най-вероятно иранският президент и външният министър на страната са загинали при катастрофата. Информацията е, че „няма следи от живот на мястото, където се е разбил хеликоптерът на иранския президент Ебрахим Раиси“. Новината съобщи иранската държавна телевизия.

Спасителни екипи са открили мястото, на което се предполага, че се е разбила машината. Издирването продължи повече от 12 часа. Известно е, че на борда освен Ебрахим Раиси е пътувал и външният министър на Иран Хосеин Амир Абдоллахиян и губернаторът на провинция Източен Азербайджан аятолах Мохамад Али Ал-е-Хашем.

Официално Иран все още не е потвърдил, че машината се е разбила. Но бяха изпратени десетки спасителни екипи да я търсят. Работата им е затруднена от гъста мъгла и падналата тъмнина. Турция също изпрати хора на помощ, а един от техните дронове е установил източник на огън в претърсвания район.

Вчера върховният лидер аятолах Али Хаменей свика Съвета за сигурност и пусна обръщение, че иранците трябва да останат спокойни. На редица места в страната  хората се събираха и се молеха за здравето на президента. Ебрахим Раиси заема този пост от 2021 година. Той е влиятелен политик и много анализатори го смятаха за потенциален заместник на върховния лидер.

„Това, което има значение в момента, е здравето на президента и всички ние сме се събрали тук и като всички хора в Иран се тревожим за него. Останалото са неща, които можем да обсъдим по-късно, но в момента само благосъстоянието на президента е важно“, заяви жител на Техеран.

АП цитира иранската държавна телевизия, според която хеликоптерът се е разбил близо до Джулфа, ирански град на границата с Азербайджан и на 600 км от Техеран. Точното място на произшествието обаче не е известно.

Поради контролираната медийна среда първоначалните съобщения бяха доста уклончиви. Държавната агенция Тасним съобщи, че един от придружаващите президента е успял да се свърже със спасителите. Поради това агенцията предположила, че няма пострадали. На свой ред информационна агенция Мехр (Mehr) съобщи, че иранският президент е добре и е пътувал с кола до град Табриз. Това съобщение скоро беше изтрито.

В президентския кортеж е имало общо три хеликоптера. Според Тасним в другите два хеликоптера са се намирали министърът на енергетиката и ръководителят на Министерството на пътищата и градоустройството и са достигнали благополучно до местоназначението си.

Вчера сутринта 63-годишният Ебрахим Раиси се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата лидери откриха язовир на иранско-азербайджанската граница. 63-годишният Раиси, който преди това оглавяваше съдебната система на страната, стана президент на Иран през юни 2021 г.

Върховният духовен водач аятолах Хаменей е провел извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната след съобщенията за катастрофата, съобщава изданието „Техеран Таймс“.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини