12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Искат Народното събрание да гледа извънредно доклада за „Боташ“

Радослав Рибарски

Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са внесли предложение за извънредно заседание на Народното събрание (НС), на което да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“. Това обяви в кулоарите на парламента депутатът Радослав Рибарски.

Въпреки уверението, че ще влезе в пленарната зала вчера, той не намери място тази седмица в програмата, обясни Рибарски. В същото време точки, за които нямало доклади, били включени в дневния ред. Вчера председателят на Народното събрание Росен Желязков не включи точката за обсъждане. В кулоарите на парламента Павела Митова от „Има такъв народ“, член на временната комисия, обясни, че са постъпили допълнително секретни данни и затова отлагането на доклада е правилно.

Има изключително скандални факти и разкрития по този доклад, които ние няма да оставим в последните седмици на това НС да останат скрити за обществото, заяви Рибарски. Според него има начин как заради класифицираната информация докладът да бъде обсъден, без да се разкрива търговската тайна.

Според колегата му Мартин Димитров разглеждането на доклада се отлага поради две причини. Първо, ГЕРБ защитава Румен Радев и неговия екип, който е сключил този договор, второ – с назначаването на служебния министър на енергетиката ГЕРБ на практика са подкрепили този договор, защото министърът е участвал в целия процес и те са поели политическа отговорност, смята Димитров.

Планът на ГЕРБ е този доклад да не се гледа в зала и да не бъде даден на ДАНС и прокуратурата, както ПП-ДБ искат, каза Димитров. Той смята, че трябва да започне предоговаряне на договора с „Боташ“, защото, по думите му, страната ни губи около милион на ден, без дори да внасяме газ по договора.

Докладът е при председателя на временната комисия Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, отговорността вече е негова, подчерта депутатът. Той вече една седмица не внася доклада при положение, че този договор ни струва по милион на ден, т.е. за тази седмица около 7 милиона вече са платени, изтъкна Мартин Димитров.

Притеснително било и че служебният министър на енергетиката, който е участвал в процеса на договаряне, мълчи по темата.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img