21.7 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Ислямистите взели заложници в руски арест са ликвидирани (Обновена)


Ликвидирани са арестанти, които са взели за заложници служители на следствения арест в Ростов на Дон. От пресслужбата на ФСИН съобщиха за ТАСС, че заложниците са освободени, те не са пострадали.

Тази сутрин задържани ислямисти са взели двама служители на центъра за предварително задържане в Ростов на Дон като заложници, според ТАСС. Атаката е била планирана от няколко месеца.

Тази сутрин шестима обвиняеми, държани в обща килия, са взели за заложници оперативен работник и инспектор по надзора. Нападателите в момента са в двора на следствения арест, въоръжени са с макетно ножче, имат и гумена палка и пожарникарска брадва. Оковали са с белезници един от затворническите служители.
Те са привърженици на забранената в Русия международна терористична организация „Ислямска държава“ и сред тях има обвиняеми по дела за терористични престъпления. Русия бе мишена на няколко нападения, за които джихадистката организация пое отговорност. На 22 март въоръжени лица убиха най-малко 144 души в концертна зала край Москва в най-смъртоносната атака на руска земя от две десетилетия насам. Стотици други бяха ранени.

Оттогава са арестувани повече от 20 души, включително четиримата заподозрени нападатели, всички от бившата съветска република Таджикистан. ИД пое отговорност за нападението, но Русия първоначално се опита да го припише на Украйна.

В момента се водят преговори за освобождаване на заложниците.
Нападателите настояват за транспортиране, съобщиха правоохранителните органи.
Група служители на централното управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) заминават за Ростов на Дон. На мястото на инцидента са началникът на Главното управление ФСИН в Ростовска област, както и представители на правоохранителните органи и прокуратурата.

В центъра на Ростов на Дон е ограничено движението по улиците, водещи към центъра за задържане. Министерството на гражданската отбрана и извънредните ситуации препоръча на шофьорите да изберат обходни маршрути.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини