31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.
Категории:

Испанската дизайнерка Агата Руис де ла Прада: Не мога да забравя колко прекрасно танцуваше царица Маргарита

Снимка: Хавиер Салас
Автор: Ивет САВОВА

Агата Руис де ла Прада е световно известна дизайнерка и истинска аристократка – трета маркиза на Кастелдосриус и баронеса на Санта Пау. Освен мъжка, дамска и детска мода, тя предлага най-различни продукти за дома, детски и училищни принадлежности, обувки, гримове. Имала е бутици в Мадрид, Барселона, Париж, Милано, Ню Йорк. На 20 юни Агата направи второто си ревю в България в рамките на Spanish Fashion Night.

–      Г-жо Де ла Прада, за втора поредна година в София се организира Spanish Fashion Night. Какви са впечатленията ви от страната ни?

–      Първото ми пътуване до България беше прекрасно – дойдох с повече от 200 испанци и беше комбинация от туризъм, мода, ядене на хамон, танци… Някои от хората в групата се прибраха в хотела в 6 сутринта. Срещнахме се и с българския цар. Сега вече работим по проект за популяризиране на България и много мои познати искат да посетят страната ви.

–      Предстои откриването на Дом на розата в Мадрид. Какъв е този проект? 

–      За момента не мога да кажа много, но ще ви разкажа за Карла, съпругата на вашия княз Кубрат. Тя е моя много добра моя приятелка отпреди 40 години. Познавах се с майка й, баба й, децата, с цялото семейство. Карла направи проект, свързан с българската роза. Освен това се познавам със съпругата на Симеон Маргарита, която е от едно от най-симпатичните и интелигентни семейства в Испания – Гомес-Асебо. Спомням си, когато бях дете, на 10 или 12 години, ходех на уроци по танци в един клуб, който се посещаваше и от вашата царица. Понякога се засичахме с нея – тя танцуваше много, много добре, а аз бях пълно бедствие. Помня и момента, в който царят на България дойде в Мадрид. Той е много социален и всички в Испания го обичат – държи се като нормален, обикновен човек. Когато с него се срещнахме в София, му поднесох малък подарък, а той ми написа писмо.

–      Вие също имате аристократично потекло, а баща ви е бил архитект. Кога се запалихте по модата? 

–      Още от малка рисувам и исках да стана художник, но в един момент реших, че модата ще бъде моята кариера. И това ме прави много щастлива. Когато работиш нещо, към което изпитваш страст, това не е работа, а забавление и удоволствие.

–      Кои са най-важните качества за една жена, за да стане успешен дизайнер?

–      Трябва да имаш стил. За мен той е много важен. Стилът е нещо, което Бог ти дава. Има хора, които го притежават и други, които го нямат. За стила е много важен културният ти живот – да посещаваш изложби, да четеш, да се учиш, да мислиш, да разбираш новите неща, които се случват. Живеем във времена, в които всичко се променя и трябва всеки ден да се адаптираме. Това е хубаво, защото ни поддържа млади по дух. Много е важно също да изпитваш любопитство към живота.

Не може и без комуникация. Може да си много добър дизайнер, но ако стоиш затворен вкъщи, няма как да ти се случват нещата. Трябва да се показваш, да правиш изложби, да даваш интервюта.

Разбира се, не може без продукти, които да продаваш. В Испания в повечето домове има моите продукти –  плочки за баня, спално бельо, училищни принадлежности.

За да си успешен трябва да си различен, тогава всички те познават.

–      За всеки артист свободата да твори е изключително важна. Допускате ли някой да налага мнението си? 

–      Не. Трябва да си силно изградена личност, да си напълно независим. Самат аз въобще не се влияя от чуждо мнение.

–      Откроявате се с цветните си дизайни, но кой е вашият любим цвят?

–      Любимият ми цвят е розов. Фуксия розово. Подобно на цвета на розата.  И любимото ми цвете винаги е било розата.

–      Ако трябва да опишете модата с три думи, кои биха били те?

–      В момента наблюдаваме силно демократизиране на модата. Днес благодарение на бързата мода всеки може да бъде добре облечен. Това е демократизация. Освен това модата става все по-концептуална, но същевременно все по-удобно и лесна за носене. Но големият въпрос, свързан с нея, е, че се нуждаем да бъде и устойчива.

 

Бившият министър Зарица Динкова:

Предстои да открием

Дом на розата в Мадрид

Дом на розата предстои да бъде открит в испанската столица Мадрид. За инициативата активно работи бившият министър на туризма Зарица Динкова. „Тази идея датира от времето, когато бях министър. Миналият август се срещнах с представители на Организацията за управление на туризма в Долината на розите. Започнахме да работим заедно и през февруари им предложих да създадем Дом на Розата – отворено място, в което да се показват традиции, култура и всички продукти, свързани с розата. Имах честта да бъда обявена за почетен посланик на Долината на розите и работя за налагането и популяризирането на България и на българската роза“, казва Динкова. Идеята е Дом на розата да бъде открит както в Мадрид, така и в София, а в бъдеще и на други места в Европа.

В испанската столица Зарица Динкова и екипът й вече са ангажирали място, където ще бъде открит Домът на розата – в един от най-хубавите квартали на Мадрид. В него ще има  оборудване, което ще показва как се произвежда розово масло.

„В Испания има огромен интерес към културата ни, към гастрономията, към възможностите за туризъм. Самата аз съм магистър по дипломация и международни отношения към  университета Комплутенсе и Дипломатическата школа към Министерството на външните работи на Испания. Преди 20 години получих дипломата си от тогавашния крал Хуан Карлос и съпругата му София. Имам много приятели от Испания и виждам, че манталитетът на българите и испанците много си прилича“, обяснява Динкова.

В проекта Дом на розата участие има и Агата Руис де ла Прада, с която бившият министър на туризма се запознава на FITUR – едно от най-големите изложения за туризъм в света.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини