30.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.

Орбан се срещна със Зеленски в Киев, предложи спиране на огъня


Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна тази сутрин в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Орбан.

Орбан и Зеленски обсъдиха възможностите за постигане на мир, както и актуални въпроси от двустранните отношения между Унгария и Украйна. Орбан предложи на Зеленски, че Украйна трябва да прекрати огъня, за да се достигне до мир.

По-рано Украйна заяви, че ще изпълни всички 11 условия на Унгария за връщане на езиковите и други права на унгарските национални малцинства в Закарпатието, съобщи по-късно украинският „Европейска правда“. Двамата са се договорили да работят над споразумение, което да отрази двустранните проблеми.

Те дадоха кратък брифинг пред журналисти, в който подчертаха, че срещата е важна крачка към решаването на проблемите, натрупани от дълго време.

Орбан смята, че днешните разговори приближават страните към подписване на споразумение.

„Искаме да подпишем глобално споразумение за сътрудничество с Украйна, подобно на споразуменията, които имаме с останалите си съседи“, каза Орбан.

Той подчерта, че Унгария е готова да покрепи модернизацията на украинската икономика, смята да помогне и по време на председателството на ЕС.

Това е първото посещение на Орбан в Украйна след началото на пълномащабната война. Дни по-рано Зеленски и Орбан се срещнаха в Брюксел. Унгария оглавява Съвета на ЕС от 1 юли до края на 2024 г.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини