35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Историкът и тв водещ Горан Благоев: Само Господ знае какво ще е задкулисието след избора на патриарх Даниил

– Господин Благоев, какво очаквате да се случи в Българската православна църква след избора на Даниил за патриарх?
– Както виждам от първите изяви на патриарха, той говори доста премерено и неутрално. Това, което ми направи позитивно впечатление преди първата му литургия в понеделник, както и при интронизацията, е, че не подминава журналистите. Спира се да разговаря с тях. Друг е въпросът какъв е капацитетът на неговата словесност. Не я коментирам.

Не очаквам да се случи нещо драстично или драматично след избора на Даниил за патриарх. На него ще му трябва време да се ориентира в новия си пост, в новата епархия, защото става и Софийски митрополит. Вероятно си дава сметка, че е избран само с половината от гласовете на църковния събор. Това означава много сериозно разделение не само в Синода, но въобще в църквата, доколкото църковният събор би трябвало да представлява настроенията в цялата ни православна църква. Според мен официално и публично няма да има някакви големи драми. Какво ще е задкулисието и напрежението на синодалните състезания, само Господ знае.

– След избора на новия патриарх веднага се чуха гласове, че се очаква разкол в църквата. Какви са вашите прогнози?
– Има настроения, съдейки по социалните мрежи, макар че те не са меродавни. Недоволството е от това, че начело на Българската православна църква застава човек, който е категорично проруски настроен. Той дори не е балансиран между Константинопол и Москва. Това че Даниил дипломатично си размени братска целувка с цариградския патриарх Вартоломей на интронизацията и се обърна към него като Вселенски патриарх, трябва да го тълкуваме като дипломатичност, а не като вътрешно убеждение. Знаем, че Даниил е един от българските архиереи, които оспорват ролята на цариградския патриарх в православния свят.

– Каква политика би защитавал новият ни патриарх, имайки предвид, че е показал пристрастия към руската църква?
– Смятам, че той няма да се откаже от проруските си пристрастия. Може би като патриарх ще се въздържа да ги демонстрират явно, съзнавайки, че все пак носи отговорност за авторитета на църквата. Конфронтация с цариградския патриарх Вартоломей изобщо не е в полза на нашата църква, за която отдавна се знае, че е много слабо авторитетна в православния свят.

Ако патриарх Даниил има достатъчно разум, издигне се над личните си пристрастия и има добри съветници, ще осъзнае, че сложната геополитическа ситуация поставя Българската църква е много изгодна позиция. Ако досега патриарх Вартоломей с основателно недоверие гледаше на нашата църква поради ред причини, то сега тя му е нужна по отношение на политиката му в Украйна и на политиката му срещу руската агресия. Мисля си, че в Цариградската патриаршия си дават сметка, че българите не трябва да бъдат дразнени и притискани. Затова казвам, че моментът е благоприятен църквата ни да реши някои общоцърковни въпроси.

– Какви са тези въпроси?
– Един от тях е мястото на нашата църква, като 5-а патриаршия в православния свят, да си заеме достойното място, а не да бъде на 7-о или 8-о място, изпреварена от руската, от румънската, от сръбската, които са по-млади патриаршии.
Другото е, че Българската църква може отново да си възвърне ролята на балансьор в македонския църковен въпрос. Честно казано, не съм убеден, че това нещо ще бъде предмет на политиката на патриарх Даниил.

Ситуацията е удобна и работеща за Българската църква, но ако повече да се придържа към Цариградската патриаршия, отколкото към Москва, която виждаме, че е все по-изолирана от останалия православен сват.

– Какъв е като човек патриарх Даниил? Дава вид на аскетичен и хрисим.
– Съдя за него по изявленията му и бих се въздържал от коментари. Виждам, че е обран в изказа си. На моменти ми се струва, че говори клиширано. В понеделник чух негово кратко интервю.

Лично аз, като вярващ човек и наблюдател на процесите в Българската църква, не мога да имам доверие на български архиерей, който в изявленията си през последните две години не може да направи разлика между агресор и жертва и поставя всичко под един знаменател. Имам предвид руската война в Украйна. Не вярвам, че само със смяна на митрополитските одежди с патриаршески Даниил ще промени своето мислене и проруски нагласи. Все пак прогнозата ми е, че като патриарх ще говори малко по-обрано и ще трябва да се съобразява с позицията на Светия синод.

В едно от първите си изявления, когато го попитаха какви задачи има да решава Българският патриарх, той каза, че са много. Това е твърде общо. Може би обяснението е, че е пръв между равни и гледа да не дразни Синода, но не виждам какво притеснително би имало в негово изявление от сорта на това, че трябва да се свика църковен събор, който не е свикван 10 години. Това е една от най-важните задачи на Българския патриарх. Както и да вкара в ред нормалния живот в Светия синод, защото църквата е институция, а не само богочовешки организъм. Да кажем, че трябва толерантно да дадем време на новия патриарх да се осъзнае и окопити и тогава да имаме очаквания към него.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини