31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

ИТН на консултации при Радев, говорят за президентска република (ОБНОВЕНА)


Днес за консултации при президента Румен Радев на „Дондуков“ 2 са представители на партия „Има такъв народ“ (ИТН). На срещата присъстват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и други.

Вие сами виждате, че ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред политиците , обърка редица прогнози, поставя под въпрос легитимността на редица институции. Вие още преди началото на консултациите вие предложихте програмно правителство от експерти и заговорихте за третия мандат. ГЕРБ-СДС предложиха правителство на малцинството, вашите колеги от „Възраждане“ предложиха антиГЕРБ и антиДПС коалиция, БСП имат амбиция за по-активно включване в управлението. Как вие виждате това ваше предложение за програмно правителство, попита Румен Радев.

Според Тошко Йорданов има проблем с това колко точно са избирателите в България, защото след последното преброяване липсват около 2 милиона гласа. Разминаването идва от броят на гласоподавателите в избирателните списъци и от последното национално преброяване.

„За ниската избирателна активност са виновни политиците, които непрекъснато лъжат. А един редовен експертен кабинет, където експертите ще стоят с имената си и ще отговарят за лъжите си. При евентуален трети мандат с едно експертно правителство и изработена програма ес приоритети няма как да не се излезе от кризите, финансова, политическа и международна“ смята Йорданов.

„Ако първите два мандата не успеят, се надяваме другите парти да подходят национално отговорно и са пристъпи към разговори за експертен кабинет с третия мандат“, каза Тошко Йорданов.

На въпрос от страна на президента за позицията на ИТН за промени в избирателната система, с два варианта „гръцкия“ (с даване на малък бонус на първата партия) или смесена избирателна система, Тошко Йорданов отвърна:

„Има и трети вариант – президентска република. Ние се опитахме да направим референдум по темата. Не събрахме достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение, защото в една президентска република президентът е начало на изпълнителната власт и тя има много по-голяма легитимация. В момента наблюдаваме разпарчетосване на малка избирателна активност и легитимацията на всяка една партия е почти никаква“, заяви Йорданов.

Той посочи, че стабилността в президентската република била по-голяма, дори в условия на политически кризи. „Най-цинично и практично погледнато в държавите с президентско управление няма такива кризи, които наблюдаваме в България. В САЩ при управлението на Байдън има изострено напрежение между две партии, такова което не е било досега, но там няма смяна на кабинети“, коментира представителят на ИТН. Той допълни, че „дори при големи кризи в президентската република има значителна стабилност и народът се чувства спокоен. Надяваме се нашето общество да узрее скоро за тази идея“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини