14.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ИТН на консултации при президента: Този парламент е изчерпан

Представители на „Има такъв народ“ са на консултации при президента, преди държавният глава да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Румен Радев се срещна с представителите на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев.

„Следите как протичат преговорите. Ясна е целта на консултациите – създаване на правителство. Как виждате това, ако не се реализира вторият мандат. Имате ли формула за третия мандат и нова конфигурация, каза Радев на срещата с ИТН?

„Сглобкаджийските преговори няма как да ги следим, защото не са открити и честни. Това е пазарлък за постове, пари и регулатори. Това е отвратително. Това е гнусотия“, каза Тошко Йорданов.

Според него този парламент е изчерпан с лъжата към избирателите. „Няма закон, който не е променят 4 пъти. Конституцията беше променена заради вас. Политическата въртележка се сменя, но политическа липса няма. Най-добре е да се отиде на предсрочни избори. Експертно правителство с широка подкрепа и програма по сектори“, каза Йорданов.

Ако си представим преговарящите, те преговарят като роднини в болничната стая, които решават дали днес да спрат животоподдържащите системи или да ги оставят още малко, каза Ивайло Вълчев.

„Най-добре е да се отиде на предсрочни избори, за нас правилният подход е експертно правителство, с широка парламентарна подкрепа, с програми по сектори и разписана във времето, а не едни общи приказки – да се борим с корупцията и съдебна реформа, но незнайно как да се осъществи“, посочи Йорданов.

„Те разсъждават само за хора – къде е мой човек, къде не е. Липсва политическа мисъл. Този парламент няма смисъл“, убеден е той. „ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ние ще имаме повече, други партии също и тежестта на партиите ще е различна, и евентуално тогава може да има разум сред партиите“, заключи Тошко Йорданов.

След първия кръг от разговори в изявленията на партиите имаше умерен оптимизъм за съставяне на нов кабинет.

Тази сутрин президентът Румен Радев разговаря с представители на „Възраждане“ и „БСП за България“. Консултациите с парламентарно представените партии започнаха вчера на „Дондуков 2“ – последователно с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

След първия кръг от разговори в изявленията на партиите имаше умерен оптимизъм за съставяне на нов кабинет.

Очаквайте подробности

Последни новини

- Реклама -