5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ИТН върна мандата, Радев започва срещи с потенциалните премиери

Държавният глава избра да даде последния проучвателен мандат на партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Така за първи път, откакто той е президент, Радев избра партия, различна от БСП, на която даде третия мандат. „Веднага след традиционното кафе с партията, започвам среща с всички потенциални министър-председатели“, заяви президентът Румен Радев, след като от ИТН му върнаха веднага папката с третия мандат.

Президентът уточни и кога ще започнат срещите – днес, утре, а ако трябва и през почивните дни. „Отложил съм и наситената си международна програма, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен“, каза Радев.

„Все повече се твърди, че 49-ото Народно събрание се е изчерпало политически и не може да състави управленско мнозинство. В тази ситуация аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група – да, най-малобройната, но демонстрирала неведнъж ясна и последователна позиция. Връчвам мандата с две ясни опции – тук е записано, че ако желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с кандидат за премиери, или имате втората опция – да изберете втората опция и да го върнете веднага. Моментът е ваш“, обърна се към представителите на ИТН президентът Радев.

„Благодарим за доверието. Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в конституцията. Промени, против които ИТН гласува. За съжаление в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което прие тези промени и по-специално правителството, което управлява в тези 9 месеца, ние отдавна сме определили като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Благодарим отново за доверието. Но ние през всичките тези 9 месеца декларирахме, че за нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Вчера чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но ние смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация“, отвърна му зам.-шефът на партията Ивайло Вълчев. Той дойде при президента заедно с другите зам.-председатели на ИТН – Тошко Йорданов и Филип Станев.

„Ще задържим тази папка…, започна след това Вълчев, като направи драматична пауза и всички в залата притаиха дъх. Но след това допълни: „….само още няколко секунди“. Което пък вече предизвика усмивки и дори лек смях сред присъстващите.

Пожелаваме ви сила и мъдрост и от тук нататък нека да решават хората, допълни той и върна папката на Радев.

„Аз споделям вашите убеждения, че един от най-големите пороци на това управление бе драстичното разминаване между думите, изречени преди и по време на изборите и в сглобката, която се сътвори в последствие. Искрено се надявам, че начинът, по който всичко това случва и с реквиемът, който поставихте с връщането на третия мандат, това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на точно обратното след тях, винаги се плаща цена“, каза Радев.

 

Снимка: Йордан Симеонов/24 часа

 

 

Последни новини

- Реклама -