16.1 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„Изкуствен интелект“ е дума на годината

Ясни са думите на 2023 година. „Изкуствен интелект“ е на първото място с гласовете на половината гласували, следва „сглобка“ с 37%. На трето място е „времеубежище“ – заглавието на романа на Георги Господинов, с много малка разлика – 35 на 100.

Онлайн гласуването беше организирано от сайта „Как се пише“, а думите бяха определени с анкета.

Изкуственият интелект вече е част от работата на Доротея Николова. Освен преподавател по български език и литература, тя е и сред организаторите на кампанията. Най-голямото й притеснение обаче не е това, че учениците й използват Чат Джи Пи Ти.

„По-скоро се притеснявам дали ще успея да помогна на учениците да се научат да мислят самостоятелно и да могат да създават сами съдържание в живота си“, каза Доротея Николова, преподавател и журналист.

„Хората са склонни да прехвърлят бъдещето си на изкуствения интелект – той ще може да прави всичко – ние няма нужда да бъдем грамотни, няма нужда да знаем чак толкова много“, обясни Доротея Николова.

Създателят на платформата „Как се пише?“ Павлина Върбанова вижда положителна тенденция в тазгодишните фаворити. А победителят от 2022-ра година – война, сега е чак на четвърто място. Следват Шенген, демонтаж, ротация, „Букър“, евроатлантик, PISA.

„Хората като че ли се измориха от политическото говорене и изборът на „изкуствен интелект“ и „времеубежище“ е някакъв опит да освободим съзнанието си от тези натрапчиви политически теми в последните години. Това заглавие вече заживява собствен живот като дума в българския език“, коментира д-р Павлина Върбанова, създател на „Как се пише“.

Анализирани са и над 10 милиона медийни публикации, в тях място намират „България“, „Русия“, „Украйна“. За първи път се прави и класация на най-споменаваните личности в медиите. На челната позиция е Бойко Борисов – 647 310 пъти. Следват Владимир Путин (615 051 пъти), Румен Радев (517 258 пъти), Николай Денков (435 489 пъти), Иван Гешев (382 477).

„През 2021 година водач на медийното внимание е бил Бойко Борисов, през 2022-ра спада до 4-тото място, което не е характерно за последното десетилетие, а сега той отново оглавява класацията – нещо, което може да ни накара да се замислим каква е динамиката в българския обществен живот. Делян Пеевски е повишил три пъти споменаванията си от 2022-та до 2023-та година“, обясни Доротея Николова.

ВИЖТЕ ВИДЕО – ТУК!
Източник: БНТ

Последни новини

- Реклама -