20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изкуствен интелект в полза на Тръмп (СНИМКИ)

Доналд Тръмп сред млади, щастливи и усмихнати афроамериканци. Такива снимки масово се разпространяват в социалните мрежи. Кадрите изглеждат съвсем истински, но не са.

BBC разкри, че те са създадени с помощта на изкуствен интелект. Недостатък на повечето платформи, чрез които се генерира подобно съдържание, е че не успяват да възпроизведат с точност човешката ръка. Точно такъв е случаят и при една от снимките с Тръмп – лявата ръка на един от мъжете на снимката е с липсващ пръст. Ръката на друг мъж пък не е добре оформена.

Проблем има и с ръцете на самия Тръмп на друга снимка:

Според Black Voters Matter – група, насърчаваща чернокожите да гласуват, манипулираните снимки прокарват „стратегически наратив“. Той е предназначен да внуши колко е популярен Тръмп сред чернокожата общност. Именно тези избиратели бяха ключови за кампанията и победата на президента Джо Байдън през 2020 г.

Макар и да са много споделяни в мрежите, няма очевидна връзка с кампанията на Доналд Тръмп. Изглежда са създадени и разпространявани от американски гласоподаватели.

От коментарите във Фейсбук се вижда, че някои от потребители са повярвали, че е истинска. Марк Кей отговаря: „Ако избирател гласува по един или друг начин, само защото е видял снимка във Фейсбук, това е негов проблем, а не на публикацията”.

Тръмп не за първи път е използван за създаването на изображения от изкуствен интелект с неговия образ. Преди година британският блогър и основател на групата разследващи журналисти „Белингкат“ Елиът Хигинс пресъздаде „ареста“ на бившия президент на САЩ, без да подозира какъв фурор ще предизвика сатирата.

БНТ решава да експериментира с изкуствен интелект, задавайки ключовите думи „Доналд Тръмп заобиколен от чернокожи поддръжници“. Това е резултатът:

Последни новини

- Реклама -