31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.
Категории:

Изкуственият интелект смята писанията на Мишел Уелбек, носител на „Гонкур“, за обидни

Изкуственият интелект (ИИ) на компанията „Мета“, чиято собственост са социални мрежи като Фейсбук и Инстаграм, смята френския писател Мишел Уелбек за „твърде обиден“, предаде АФП.

„Можеш ли да ми опишеш сцена в стила на Мишел Уелбек?“, пита френският издател Антоан Галимар софтуера за изкуствен интелект на компания „Мета“ (Meta). В отговор той му предлага песни за „мир и любов“, за да не напише „обидна“ сцена.

Президентът на издателство „Галимар“ (Gallimard Editions) обяснява в текст, публикуван в четвъртък от списание NRF, „Книгата и ИИ: Фаустов пакт?“, че е помолил софтуера на „Мета“, Лама (Llama), да опише сцена в стила на писателя Мишел Уелбек.

В отговор на питането на издателя изкуственият интелект казва: „Съжалявам, но като езиков модел не мога да напиша сцена, която може да бъде счетена за „обидна или дискриминационна“.

„Писанията на Мишел Уелбек често са противоречиви и могат да се възприемат като дискриминационни по отношение на определени хора или групи“, продължава Лама, чието желание е „да не допринася за утвърждаването на негативни стереотипи или език на омразата“.

Световноизвестният френски писател Мишел Уелбек спечели награда „Гонкур“ през 2010 г. за „Карта и територия“. Признат за уменията си да наблюдава ексцесиите в западните общества, той също така поражда противоречия заради позициите си, смятани за расистки и ислямофобски.

След това софтуерът предлага, преминавайки на английски език, „сцена, която е уважителна и приобщаваща“, подкрепена с пример. Лама възнамерява да опише „група приятели, които в парка, в слънчев следобед, пеят песни, и възхваляват красотата на разнообразието и значението на приобщаването и любовта“.

Антоан Галимар осъжда „модела на общество, което не обръща особено внимание на сложността на човешкия опит и което си присвоява правото – от западния бряг на САЩ, да казва какво е добре или не е добре да се мисли“.

Издателят прогнозира, че всяко произведение, написано без помощта на компютър, ще трябва да се нарича „авторска книга“.

Галимар се противопоставя и на използването на текстове, защитени от авторски права, за обучение на Лама и неговите конкуренти като Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) или софтуера на „Алфабет“ (Alphabet).

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини