- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изложбата „Реалност и мистика“ в Прага представя големи български творци

Изложба с графики на Румен Скорчев, Николай Майсторов, Преслав Кършовски и Веселин Стайков може да бъде видяна в Българския културен институт в Прага до 31 октомври. Творбите в експозицията „Реалност и Мистика“ са собственост на Софийската градска художествена галерия и са дарени във фонда от самите автори или от техните роднини, съобщиха от Културния ни институт в чешката столица на своята Фейсбук страница и БТА.

„Това, което свързва тематично толкова различни творби в тази изложба, е, че всички те са дарени на колекциите на Софийската градска художествена галерия. Те са резултат от работата на художници от различни поколения, различна естетика, житейска философия и изразителен стил“, посочиха от Института.

Веселин Стайков (1906-1970) и Преслав Кършовски (1905-2003) търсят своите сюжети в реалния, видим свят – места, събития и хора така, както са ги виждали в ежедневието си – на пътя, в планината или край морето, в провинцията или в центъра на града. Тяхната рисунка е реалистична, нередактирана, директна, монументална или по-фина и впечатляваща със своята искреност, разказват от културната ни институция.

Академик Румен Скорчев (1932-2015) завършва специалност „Илюстрация“ на Националната художествена академия в София през 1964г. От началото на 70-те години участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и др. От 1977г. ръководи ателие в специалността „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ в Художествената академия. От 2009г. е академик.

Илюстрирал е над 200 книги по класически литературни произведения на Александър Пушкин, Пейо Яворов, Омар Хайям, Шарл Бодлер, братя Грим, Карел Чапек, Асен Разцветников и др.

Удостоен е с над 40 международни и национални награди. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерия Уфици, Флоренция (Италия), галерия „Албертина“, Виена (Австрия), музей „Виктория и Алберт“, Лондон (Англия) и др.

Николай Майсторов е роден на 7 август 1943г. През 1963 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1969 г. – живопис в Художествената академия в столицата.

Има над 40 самостоятелни изложби в България и над 17 в чужбина – Германия, Нидерландия, Полша, Белгия, Унгария, Япония, Португалия и други.

Участвал е в общи изложби, както и в международни биеналета и триеналета на графиката и представителни изложби на българско изкуство в чужбина. Сред тях участието му през 1996г. в Международното триенале за живопис в София, където е удостоен с Международната награда за живопис, през 2003г. в първото Международно Биенале за изкуства в Пекин, Китай, през 2005г. в петото Биенале за пластични изкуства във Флоренция, Италия.

През 1995г. е включен в 34-томната световна енциклопедия на изкуствата „Макмилън” в Лондон.

Автор е на няколко цикъла с творби от графика и живопис – „Човекът“, „Холандски цикъл“, „Градски подлези“, „Автопортрети“. В продължение на години художникът създава мащабния си цикъл „Апокалипсис – сега или винаги“.

 

Снимка: Български културен институт в Прага

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -