12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Изненада! Главният секретар на МВР Живко Коцев оттегли оставката си

Срещу мен се разрази грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, професионалист – мен и моите близки. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби – да се разгърне още повече, обяви Коцев.

Оттеглям подадената си оставка. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет главният секретар на МВР Живко Коцев. „Поисках лична среща с г-н Коцев. Оказа се, че той е подал тази молба за напускане под натиск – от страна на министър на МВР и от страна на високопоставени лица от прокуратурата“.

В началото на брифинга премиерът в оставка Николай Денков каза, че е поискал лична среща с подалия в четвъртък оставка главен секретар на МВР. Коцев неочаквано заяви, че оттегля оставката си. „Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск“, заяви той. Това бяха почти дословно думи на Николай Денков след оставката на главния секретар на МВР. Малко по-късно вчера самият Живко Коцев фактически опроверга думите на Денков, че е имало натиск и изтъкна лични причини:

„През последните седмици мислих сериозно дали да прекратя професионалния си път в системата на МВР. Направих равносметка на постигнатото, успехите и несгодите. Прецених, че съм вложил достатъчно сили и енергия в работата в услуга на обществото. Ще продължа реализацията си в друга сфера на обществения живот“, мотивира се той и тържествено се сбогува с подчинените си от министерството.

Днес Живко Коцев извади нови мотиви за отказа си от оставка:

„Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години, кариерата ми е преминала изцяло там. Първоначалната ми реакция бе на разочарование, обида и болка за отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се разви грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, професионалист – мен и моите близки. От последните дни – от сряда насам, не се спират спекулациите и внушенията спрямо мен и моята личност. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби – да се разгърне още повече. Очаквам всичко!“, обяви Коцев и хвърли още малко светлина върху решението си да се откаже от оставката:

„Днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста – министър на МВР. Това обстоятелство ме ангажира и задължава да се върна и да работя. Да си изпълнявам служебните задължения, защото тук не става вече въпрос само за мен, а за цялата държава“, обясни изненадващия обрат той.

„Чух се с президента. Той трябва да издаде указа по мое предложение. Той е информиран за това и се разбрахме, че няма да задвижа тази процедура за освобождаването на г-н Коцев от поста главен секретар на МВР“, каза от своя страна премиерът в оставка Николай Денков.

„МВР има задачи, които трябва да изпълнява и ние сме длъжни да работим в екип. Аз нямам нищо против дали ще бъде министър Стоянов или друг – за мен е без значение кой е министър. Ние имаме огромни предизвикателства и трябва да им противодействаме“, заяви Коцев на въпрос как ще работи с МВР министърът Калин Стоянов.

На свой ред премиерът в оставка отказа да коментира имената от служебния кабинет, които Димитър Главчев предложи на президента Радев.

Денков отрече преди случилото се от вчера да е познавал Коцев: „Не знам и г-н Кирил Петков да го е познавал“, заяви той.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img