3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Израел намерил доказателства за парични потоци от Иран към „Хамас“

Израелските сили за отбрана заявиха, че са открили в системата от тунели под ивицата Газа доказателства за парични потоци между Иран и ислямистката организация „Хамас“.

Главният армейски говорител Даниел Хагари каза, че израелски войници са открили документи за финансови трансфери в периода 2014–2020 г. на обща стойност над 150 милиона долара от Иран към „Хамас“ и нейния лидер в ивицата Газа Яхия Синуар.

Въоръжените сили на еврейската държава публикуваха снимки на няколко документа, както и снимки на пликове и пари в брой. Информацията не може да бъде проверена независимо.

„Това е още един пример за това как Иран изнася терор в Близкия изток“, посочи Хагари. „Терорът, който Иран изнася и произвежда, е глобален проблем“, се казва още в изявлението.

След Ислямската революция от 1979 г. Иран обяви Израел за свой заклет враг. Заедно с други милиции като „Хизбула“ в Ливан и бунтовниците хуси в Йемен, „Хамас“ е част от така наречената „Ос на съпротивата“ – мрежа от групи, които се борят срещу Израел и получават финансова и материална подкрепа от Техеран.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -