15.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Израел одобри разширяване на операцията в Рафах

Военният кабинет на Израел е гласувал снощи единодушно за разширяване на операцията на израелската армия (ЦАХАЛ) в Рафах – южния град в Ивицата Газа.

Еврейските медии пишат, че по този начин Израел се надява да не премине границата на „голяма операция“, която бе поставена от САЩ. Припомняме, че Вашингтон обяви спиране на доставките на нападателни оръжия за близкоизточния си съюзник, а американският президент Джо Байдън предупреди, че ще спре окончателно определени оръжия, ако Израел навлезе в населените места на Рафах.

Американският новинарски сайт Axios се позовава на два източника, според които разширяването ще бъде достатъчно ограничено, за да не разстрои администрацията на Байдън. Трети източник обаче предупреждава, че ходът на премиера Бенямин Нетаняху и министрите може да бъде разтълкуван от САЩ като „твърде далечна стъпка“.

Кабинетът по сигурността гласува да инструктира израелския екип за преговори за заложници да продължи усилията си за постигане на сделка за пленниците, като изготви ново предложение с надеждата да постигне пробив. Крайнодесните министри Итамар Бен Гвир и Безалел Смотрич гласуваха против решението, но това не се оказа решаващо.

Припомняме, че Нетаняху отхвърли изготвената от САЩ, Катар и Египет проектосделка с „Хамас“ за временно примирие, включващо три фази, и освобождаване на заложници от екстремистите в замяна на палестински затворници от затворите в Израел. „Хамас“ приеха предложението.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img