20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Израел пое контрола на коридора между Газа и Египет

Израелската армия пое контрола над стратегическия Филаделфийски коридор, който се намира по протежение на границата на Газа с Египет, предаде Асошиейтед прес, цитирайки израелските военни.

Това е цел, която според Израел е необходима в стремежа му да унищожи „Хамас“ в рамките на продължаващата вече осми месец война. Коридорът се намира по протежение на границата между Газа и Египет, близо до град Рафах, където израелските войски водят сражения.

Превземането на Филаделфийския коридор дава на Израел контрол върху ивица земя, за която той твърди, че е пълна с контрабандни тунели, по които се доставят оръжия и други стоки за „Хамас“ въпреки дългогодишната блокада, наложена от Израел и Египет.

Израел продължава да навлиза в южния град Рафах в Газа, където са разселени стотици хиляди хора, търсещи убежище от сраженията на други места. В резултат на увеличаващото се през последните дни насилие загинаха десетки палестинци.

Превземането на коридора може да усложни отношенията на Израел с Египет, който и преди е изразявал недоволство от напредването на Израел към границата му, включително когато Израел превзе граничния пункт „Рафах“. Той е единствения пропускателен пункт между Газа и Египет. Кайро заяви, че всяко увеличаване на броя на войските в стратегическия коридор ще наруши мирното споразумение между страните от 1979 г.

Израелски военен служител, който говори при условие за анонимност в съответствие с военните разпоредби, каза пред АП, че Израел е уведомил Египет за превземането. Той каза, че по време на операцията са открити около 20 тунела, включително някои от тях, които досега не са били известни на Израел, както и 82 точки за достъп до тези тунели.

„Това означава, че можем да контролираме и имаме възможност да прекъснем жизнената връзка, която „Хамас“ е използвала за попълване на запасите и придвижване“, каза служителят.

Коридорът е част от по-голяма демилитаризирана зона, разположена от двете страни на цялата израелско-египетска граница. Съгласно мирното споразумение всяка от страните има право да разположи само малък брой войници или граничари в зоната, въпреки че броят им може да бъде променян по взаимно съгласие. По време на подписването на споразумението израелските войски контролираха Газа, докато Израел не изтегли своите сили и заселници през 2005 г.

Държавната египетска телевизия съобщи, че „няма никакви комуникации с израелската страна“ относно твърденията за откриване на тунели по границите. Египет многократно е изразявал опасения, че израелската офанзива може да принуди палестинците да преминат през границата – сценарий, който според Египет е неприемлив.

Коридорът, който на места е широк около 100 метра, се простира на 14 километра от страната на Газа до границата с Египет и включва пропускателния пункт „Рафах“.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини