34.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Израел ще избива лидерите на „Хамас“ по списък (снимки)

Убийството на заместник-лидера на „Хамас“ Салех ал Арури при въздушен удар в Бейрут във вторник е най-значимото нападение срещу терористичната групировка, но то в никакъв случай не е последното. Израелските лидери обещаха да издирват и убиват лидери на „Хамас“, където и да се намират те, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Ръководителят на Мосад Давид Барнеа

Израел не е потвърдил, че е отговорен за удара, при който беше убит Ал Арури заедно с няколко високопоставени оперативни работници в централата на „Хамас“ в Бейрут. Но ръководителят на Мосад Давид Барнеа намекна, че Израел стои зад убийството, както се смята в Израел и в целия Близък изток.

„Нека всяка арабска майка да знае, че ако синът ѝ е участвал в клането (на 7 октомври – бел. агенцията) – той сам е подписал смъртната си присъда“, каза Барнеа вчера на погребението на бившия директор на Мосад Цви Замир.

По ирония на съдбата Замир, който оглавяваше разузнавателната агенция през 70-те години на миналия век, ръководи операцията „Божи гняв“, в рамките на която са проследени и убити редица палестински терористи, свързани с убийството на 11 израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г.

Ал Арури беше под прицела на Израел, а сега и други лидери на „Хамас“ усещат, че Израел им „диша във врата“.

Ето кои са шестте фигури на „Хамас“, които биха били начело на израелския списък с хора за ликвидиране.

Яхия Синуар е лидерът на „Хамас“ в ивицата Газа и главен организатор на клането на 7 октомври, когато бяха избити 1200 израелци.

Яхия Синуар

Синуар, който е на 61 години, е силната фигура в Газа от 2017 г. насам. В младежките си години той основава отрядите „Маджед“ на „Хамас“, които издирват и убиват палестинци, заподозрени в сътрудничество с Израел. Синуар лично е убил 12 души. Докато излежава четири доживотни присъди за убийството на четирима палестински колаборационисти, израелски лекари диагностицират и отстраняват тумор в главата му. През 2011 г. Синуар е сред 1027-те затворници, освободени и разменени за израелския военнослужещ Гилад Шалит. Познати описват Синуар като обсебен от Израел. Египетски служител казва пред ТПС, че ликвидирането му ще проправи пътя към края на войната.

Исмаил Хания

Исмаил Хания, ръководител на политическото крило на „Хамас“, е върховен лидер на терористичната групировка. В младежките си години Хания работи като зидар в Израел, а по-късно става личен асистент на основателя и духовен водач на „Хамас“ шейх Ахмед Ясин. Участвал е и в студентски съвети. През 1992 г. Хания и десетки други дейци на „Хамас“ са депортирани в Ливан, но година и половина по-късно всички те се завръщат в Израел.

Шестдесетгодишният Хания е милиардер, а семейството му притежава десетки недвижими имоти в Газа. Под ръководството на Хания „Хамас“ се обвързва дълбоко с Иран. Той често се движи между Катар и Турция.

Мохамед Дейф оглавява военните сили на „Хамас“. Истинското му фамилно име е Масри, но той е известен като Дейф, което на арабски означава „гост“ – препратка към живота му в бягство. През 90-те години и малко след 2000 г. Дейф ръководи множество самоубийствени атентати, след което преминава към ръководство на ракетните атаки и „тунелната“ война на „Хамас“. Той помага за планирането и дава окончателното одобрение на атаките от 7 октомври.

Мохамед Дейф

Дейф, който е на 61 години, е начело на списъка на най-издирваните от Тел Авив лица и е преживял седем опита за убийство от страна на Израел. Дори по стандартите на „Хамас“ Дейф работи потайно, като предава съобщенията си чрез говорител.

Захар Джабарин, един от най-дългогодишните членове на „Хамас“, е бил заместник на Ал Арури и е основният финансист на терористичната групировка.

Джабарин започва да помага за създаването на първите терористични клетки на „Хамас“ в Юдея и Самария. Той също така вербува много от сегашните висши фигури в организацията. Най-известният новобранец на Джабарин е Яхия Аяш, електроинженер и ръководител на редица самоубийствени атентати на „Хамас“, отговорен за смъртта на най-малко 90 израелци, който в крайна сметка е убит от Израел през 1996 г.

Живеещ в Ливан, Джабарин контролира икономическата империя на „Хамас“ и финансира атаките от 7 октомври. Той също така заема висш пост в администрацията, отговаряща за изграждането на терористичния потенциал на „Хамас“ в Ливан. Поддържа офиси в Ливан, Турция, а вероятно и в Катар.

Маруан Иса, когото неговите познати наричат „Командо“, е заместник на Мохамед Дейф и човек номер две във военното крило на „Хамас“. Смятан е за един от най-потайните и коварни висши служители там.

В младежките си години Иса е бил талантлив баскетболист, преди да бъде арестуван от Израел и Палестинската власт. Докато се издига в редиците на „Хамас“, Иса участва в поредица от тайни срещи в Египет за сделки за освобождаване на затворници на „Хамас“. Заедно с Ал Арури, Иса играе централна роля в сделката за Гилад Шалит, като се грижи за освобождаването на затворниците на „Хамас“ с оглед на бъдещите ползи, които те биха донесли на терористичната организация.

Мохамед Синуар, по-малкият брат на Яхия Синуар и командир на бригадата на „Хамас“ в Хан Юнис, е смятан за един от основните организатори на атаките от 7 октомври. Член на военния съвет на „Хамас“, Синуар е отговорен за изграждането на най-големия тунел, който израелските сили някога са откривали в Газа, в близост до граничния пункт Ерец.

По-младият Синуар е преживял шест опита за убийство. Мнозина вярват, че той ще умре заедно с брат си в тунела в последната си битка с израелските сили.

Най-малко 1200 души бяха убити при нападенията на „Хамас“ срещу израелски населени места в близост до границата с Газа на 7 октомври. Смята се, че броят на мъжете, жените, децата, войниците и чужденците, държани в плен в Газа от „Хамас“, е 129. Други остават в неизвестност, тъй като израелските власти продължават да идентифицират тела и да търсят човешки останки.

Източник: БТА/ТПС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини