11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Израел свиква военния кабинет за трети път в рамките на три дни

Израелският военен кабинет ще се събере за трети път в рамките на три дни във вторник (16 април), за да вземе решение за отговор на първата в историята пряка атака на Иран на фона на международния натиск да се избегне по-нататъшно изостряне на конфликтите в Близкия изток.

Началникът на военния щаб Херци Халеви е обещал, че атаката от 13 април вечерта, при която бяха изстреляни повече от 300 обекта: крилати ракети и безпилотни летателни апарати от Иран към израелска територия „ще бъде посрещнато с отговор“, но не е посочил подробности.

Въпреки че атаката не причини жертви и нанесе малки щети, благодарение на противовъздушната отбрана и контрамерките на Израел и неговите съюзници, тя засили опасенията, че насилието, чиито корени се крият във войната в Газа, се разпространява, с риск от открита война между дългогодишните врагове Иран и Израел.

Иран предприе нападението в отговор на въздушния удар по комплекса на посолството му в Дамаск на 1 април, приписван на Израел, но даде знак, че не се стреми към по-нататъшна ескалация.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че Съединените щати, които са основният защитник на Израел, няма да участват в израелски контраудар.

Заедно с европейските си съюзници Вашингтон вместо това се опита във вторник да затегне икономическите и политическите санкции срещу Иран в опит да разубеди Израел от насилствено отмъщение.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img