13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Израел уби командир на „Хамас“ с прецизен удар

Командир от палестинското ислямистко движение „Хамас“ е бил убит снощи в град Рафах в южната част на ивицата Газа, съобщи израелската армия. Въз основа на разузнавателна информация изтребител е „атакувал прецизно и е ликвидирал терориста Мохамед Абу Хасна от оперативното звено на „Хамас“ в района на Рафах“, се казва в изявление на военните. Според палестински здравни служители са били убити още четирима души, включително служител на ООН.

Мохамед Абу Хасна „е бил оперативен работник по бойната поддръжка във военното крило на „Хамас“. Той е участвал и в поемането на контрола върху хуманитарната помощ и разпределянето ѝ между терористите на „Хамас“, заявиха израелските въоръжени сили. Хасна също така е координирал дейността на различни подразделения на „Хамас“, се казва в съобщението, като се добавя, че той е отговарял и за оперативен център, който е предавал информация за позициите на израелската армия, за да помогне при атаките на „Хамас“.

Израел планира да извърши военна офанзива в Рафах въпреки международните предупреждения. По някои оценки в момента 1,5 милиона палестинци се намират в града, след като са били принудени от сраженията да напуснат домовете си в други райони на ивицата Газа.

В свое изявление „Хамас“ каза, че Абу Хасна е бил член на полицията и осъди убийството му като „страхливо убийство“, целящо да попречи на разпределението на помощите. „Хамас“ идентифицира друг от петимата убити като ръководител на извънредна комисия за Рафах, Нидал ал Шейх Ейд.

Главната агенция на ООН за палестинците съобщи, че едно от нейните съоръжения е било ударено в Рафах, район в южната част на Газа, където се укрива повече от половината от 2,3-милионното население на Газа.

Най-малко един служител на Агенцията е сред петимата убити, а 22 други са ранени, каза агенцията, добавяйки, че координатите на съоръжението са били споделени с израелската армия.

Глад

„Днешното нападение срещу един от малкото останали разпределителни центрове на Агенцията в Ивицата Газа идва на фона на изчерпване на запасите от храна, гладът е широко разпространен“, каза шефът Филип Лазарини.

„Хамас“ отхвърли обвиненията на Израел, че отклонява хранителна помощ и твърди, че Израел използва глада, за да окаже натиск върху палестинското население.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в сряда, че е решен да замени Агенцията с други агенции, без да навреди на разпределението на помощта, позовавайки се на предполагаеми връзки между агенцията и бойците на „Хамас“.

Във Вашингтон държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на брифинг каза, че все още не е получил подробности за инцидента, но каза, че Израел трябва да защити безопасността на хуманитарните работници въпреки тежките условия.

„Вие сте във военна зона. Имате терористична група, която стреля от болници, от училища, от жилищни сгради, но израелската армия, израелското правителство имат отговорност и задължение да направят всичко възможно, за да гарантират, че хуманитарните могат да си вършат работата“, каза Блинкън.

Войната в Газа вече е в шестия си месец, а ООН предупреди, че най-малко 576 000 души в Газа – една четвърт от населението – са на ръба на глада и глобалният натиск върху Израел нараства да позволи повече достъп до анклава.

Във вторник ООН използва нов сухопътен маршрут, за да достави храна до северната част на Газа за първи път от три седмици.

„Полагаме усилия да улесним предоставянето на повече помощ в северната част на Газа“, каза говорителят на израелското правителство Тал Хайнрих пред журналисти в сряда. „Това беше пилотен проект, за да попречи на Хамас да поеме помощта, както често правят.“

САЩ, Йордания и други извършиха хвърляне по въздуха на помощ в Газа и във вторник кораб, превозващ 200 тона помощ, напусна Кипър в пилотен проект за отваряне на морски коридор за доставка на доставки. Докато служители на ООН приветстваха новите маршрути за помощ, те подчертават, че няма заместител на достъпа до суша.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -