11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Израел усети гнева на Байдън, лекари разкриха, че снайперисти стрелят по деца

След израелския въздушен удар, при който загинаха няколко чуждестранни хуманитарни работници в ивицата Газа, президентът на САЩ Джо Байдън отправи остър упрек към Израел. „Това не е изолиран случай“, се казва в изявление на Байдън. „Този конфликт е един от най-тежките в последно време по отношение на това колко хуманитарни работници са били убити“, каза Байдън и добави, че това е една от основните причини, поради които разпределението на хуманитарната помощ в ивицата Газа е толкова трудно.

Израелски удар уби чуждестранни хуманитарни работници в Газа

„Израел не е направил достатъчно, за да защити хуманитарните работници, които се опитват да доставят отчаяно необходимата помощ на цивилното население“, каза Байдън. „Инциденти като вчерашния просто не трябва да се случват“, добави той.

Британски, австралийски, полски, американско-канадски гражданин с двойно гражданство и палестинец от хуманитарната организация „Световна централна кухня“ в ивицата Газа бяха убити, когато конвоят им беше ударен от израелски въздушен удар в понеделник вечерта.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че става дума за „трагичен случай на непреднамерен удар от страна на нашите въоръжени сили срещу невинни хора в ивицата Газа“.

Израелската армия призна, че е извършила огромна грешка при удара

Деца

Израелски снайперисти умишлено стрелят по деца в Ивицата Газа. Това разкрива лекар пред журналисти от британския „Гардиън“. Д-р Фозиа Алви казва, че това не е нормална война. Д-р Алви влиза в интензивното отделение на Европейската публична болница в южна Газа за поредната си смяна. Там вижда две деца с рани по лицето и интубирани. „Бяха 7-8 годишни. Сестрата ми обясни, че са жертви на снайперистки обстрел. И двете бяха простреляни в главата“, казва тя пред медията. Това не е първият случай, при който д-р Алви лекува деца, пострадали от снайперистки обстрел. Тя много добре познава раните и какво може да причини това оръжие върху детското тяло. „Виждала съм и по-малки деца в същото състояние“, коментира тя.

Данните на палестинското здравно министерство, което е контролирано от „Хамас“, сочат, че повече от една на три жертви в Ивицата са деца. Десетки хиляди други са пострадали сериозно, много са с ампутирани крайници. От „Гардиън“ разговарят общо с девет лекари в Ивицата Газа през последната година, като всички те са доброволци от чужди държави. Повечето случаи на починали деца са в следствие на интензивните бомбардировки на Израел в Газа. Други са пострадали при срутването на сгради, много от тях все още са затрупани под отломките, съобщава bTV.

В същото време всички лекари докладват постоянен поток на деца, възрастни хора и цивилни граждани, които очевидно не са бойци, които лекуват от единични огнестрелни рани в гърдите или главата. Медицинските специалисти твърдят, че вида на раните и местата, на които са били, както и разказите на палестинци, водещи децата си в болницата, говорят за целенасочена стрелба срещу тях. Други казват, че не знаят точно какво се е случило, но описват една и съща травмираща гледка – деца, поразени от голямокалибрени оръжия, които нанасят ужасяващи рани на детските тела.

 

Последни новини

- Реклама -