11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.

Израел VS Палестина – няма по-важни и по-маловажни страдания – от Явор ДАЧКОВ

Явор ДАЧКОВ

Над 13 000 деца са убити от израелската армия в Газа. Това съобщи УНИЦЕФ – детският фонд на ООН. Информацията е напълно официална от напълно легитимен източник. За последните седем месеца Израел изби над 30 000 палестинци, повечето от които са цивилно население. Военните престъпления на правителството на Нетаняху са документирани от самите еврейски войници, които си ги пускат в социалните мрежи. Според ООН атаките на Израел в Ивицата Газа са причинили най-сериозните разрушения в региона от времето на Втората световна война. „Не сме виждали нищо подобно от 1945 г. Такъв интензитет за такова кратко време и огромните мащаби на разрухата“, заяви преди седмица регионалният директор на Програмата на ООН за развитие.

Израел изби съвсем целенасочено и над сто журналисти в Газа, както и седем служители на международната организация „Световна централна кухня“, които се опитваха да осигурят храна за бедстващите палестинци. Израелската армия редовно обстрелва хуманитарни мисии, както и опашки пред палатки и камиони с помощи, дошли от чужбина.

Всичко това става с подкрепата на САЩ и ЕС. Както и с одобрението на българските им клакьори. Това, изглежда, са прословутите евроатлантически ценности, за които всеки ден ни говорят по телевизията. Цинизмът обаче не спира дотук. Всеки, който се осмели да каже дума в защита на невинните жертви, бива заклеймяван като антисемит, а Щатите приеха още по-строго законодателство в тази връзка, за да могат по-лесно да преследват несъгласните с войната на Израел. Във водещите американски университети избухнаха масови протести в подкрепа на Палестина, които биват мачкани от полицията с жестокост и безпардонност.

Израел не приема никакви призиви за прекратяване на огъня, а Нетаняху е категоричен, че войната ще продължи до унищожението на „Хамас“. Оправданието за този очевиден геноцид е терористичната атака на палестинската организация, която бе извършена на 7 октомври.

Вече се появиха коментари, че нападението на „Хамас“ е 11/9 за Израел. Самият 11/9 се превърна в нещо като сакрална дата за САЩ. Там загинаха около 3000 души, а в Израел над 600. Тревогите са, че може да избухне трета световна война. В локален сблъсък, предизвикан от САЩ или Израел по света, загиват по няколкостотин хиляди (при Щатите милиони). И това, което е интересното тук, е, че посегателството срещу недосегаемия народ нарцис се интерпретира като кощунство и се тълкува почти като светотатство.

Насилието, упражнявано от САЩ и Израел, се интерпретира като напълно нормална и демократична процедура на цивилизацията. В дълбочина това е елитаристка, умнокрасива психология – да не употребявам по-точната дума, свързана с чувството за превъзходство на расата, което смята за напълно нормално, когато насилва другите, и за метафизична катастрофа, когато му отвръщат със същото.
Това е патология на нациите, но е много близка до индивидуалната нарцистична патология – това именно е интересно. Насилникът пищи като женчо, когато е насилван, но не се сеща за насилието като издевателство, докато го причинява, а я кара готино и свободно като богоизбран за щастлив и безоблачен живот.
Когато нещо му го наруши, се изумява от нахалството на причиненото неудобство, оревава света и пищи като жертва на жертвите. Сякаш другите жертви нямат никакво значение, а неговата болка е най-важната, най-изключителната и най-незаслужената.
Това не е политически коментар.

Мисля, че евреите наистина са богоизбран народ, защото чрез тях Господ даде на света Спасителя Иисус Христос (когото те отказаха да познаят), но тяхната собствена история е пълна с горчив опит заради тази богоизбраност, и то защото често я забравят. Или я разбират погрешно – като да са нещо повече пред другите народи. Мисля, че те са важен балансьор и възпиращ фактор срещу ислямистката стихия, която от своя страна е възпиращ бент срещу днешния западен разпад, забравил християнските си основания.

Всичко в този свят има своето основание и своята роля и няма изключителни играчи. Нито по-важни и по-маловажни страдания.

Това, което Израел причинява на Палестина, дава повод на Палестина да отвръща със същото и няма как да се реши този затворен кръг в този живот, без едната страна да изличи от лицето на земята другата. Работата е там, че това не е по силите на човек. Както не е по силите му да променя климата.

В Стария завет има един много хубав израз. Цитирам по памет. Когато Бог се разгневи на един народ заради неговите беззакония, Той повдига друг народ срещу него, за да го накаже. Амаликитци, филистимци (днешните палестинци) и прочее се надигат срещу народа Израилев и го наказват заради неговите грехове. После Израил се опомня и Бог помита филистимци, амаликитци и прочее с много по-малобройна войска от страна на Израил.

От Стария завет (книгите на Мойсей са писани преди около 2800 години) е все така. Разбира се, че в днешната война има политика, конюнктура и сложни игри – Нетаняху е принуден по вътрешнополитически причини да упорства във войната, иначе ще отиде в затвора, но не бива да се забравя и по-големия контекст.
Ще завърша с един цитат от Стария завет. Ето какво е написал пророк Исая, глава 5 от неговата книга) за Господ Саваот и Израел 800 години преди Христа:

5. И тъй, ще ви кажа, какво ще направя с лозето Си: ще му махна оградата, и то ще бъде опустошавано; ще му разруша стените, и ще бъде тъпкано;
6. и ще го оставя да запустее: няма ни да го режат, ни да го копаят, – и ще обрасне то с тръне и бодили, и ще заповядам на облаците да не изливат дъжд върху него.
Лозе на Господа Саваота е домът Израилев, а мъжете на Иуда – обичен Негов сад. И чака Той правосъдие, но ето – кръвопролитие; чака правда – и ето – писък.
8. Горко вам, които притуряте къща към къща, които присъединявате нива към нива, тъй че за другите не остава място, сякаш само вие сте заселени на земята.
9. В ушите ми Господ Саваот каза: тия многобройни домове ще бъдат пусти, тия големи и хубави къщи – без жители;
10. десет уврата лозе ще дадат един бат, и един хомер посяно семе едвам ще донесе една ефа.
11. Горко на ония, които от ранно утро дирят сикер и до късна вечер се разпалят с вино;
12. на техните пиршества има и китара, и гусла, и тимпан, и свирка, и вино; а към делата на Господа те и не поглеждат, нито помислят за деянията на Неговите ръце.
13. Затова Моят народ неочаквано ще отиде в робство; неговите велможи ще гладуват и богаташите му ще се мъчат от жажда.
14. Затова преизподнята се е разширила и безмерно е разтворила устата си; и ще слезе там тяхната слава и богатство, шумът им и всичко, що ги весели.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img