20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Израел взриви най-големия тунел на „Хамас“ (ВИДЕО)

Израелските отбранителни сили унищожиха най-големия тунел на терористическата групировка „Хамас“ в Ивицата Газа.

„Тунелът имаше няколко разклонения, беше прокопан от северната част на Газа и се опитваше да премине на израелска територия“, заявиха от ЦАХАЛ. Тунелът е бил използван от най-високопоставените служители на „Хамас“, включително от лидера на екстремистите Яхия Синвар.

Тревога в Израел за въздушна атака от хусите

Военнослужещи от елитното антитерористично подразделение LOTAR са открили два оръжейни склада в близост до училище, използвано като убежище за цивилни в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа. Израелските сили са разполагали с разузнавателни данни за обекта. Установено е, че там се съхраняват десетки огнестрелни оръжия, боеприпаси, ракети, минохвъргачки, гранати и друго военно оборудване. На кадри, споделени от израелските сили, се виждат знамената на палестинския „Ислямски джихад“ в двата оръжейни склада.

Тридневните преговори за прекратяване на огъня в Газа, проведени в египетската столица Кайро, приключиха без пробив по-малко от седмица преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Джихад Таха, говорител на „Хамас“, заяви, че преговорите продължават, но „топката е в полето на Израел“. Той каза, че Израел е отхвърлил исканията да се позволи на хората, избягали от северната част на Газа, да се завърнат и да се гарантира прекратяване на огъня. Източници от „Хамас“ заявиха пред арабската „Ал Джазира“, че групировката се стреми да постигне прекратяване на огъня и влизане на хуманитарна помощ без ограничения в замяна на освобождаването на някои израелски и чуждестранни пленници.

Израел ще влезе в Рафа, ако Хамас не пусне заложниците до 10 март

Последни новини

- Реклама -