20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Извънредна новина от „Пирогов“ за 2-годишното дете, простреляно в главата

Извънредна новина дойде от „Пирогов“ за 2-годишното дете, което бе простреляно в главата. Момченцето, което бе транспортирано до София с хеликоптер от Враца, вече е изписано, съобщиха от „Пирогов“, където малчуганът бе излекуван.

След месец лечение в университетската болница момченцето се прибира у дома. В края на месец април 2024 г. детето беше изведено от реанимация.

Припомняме, че вечерта на 13 април т.г. хеликоптер транспортира по спешност 2-годишно дете след огнестрелно нараняване в главата с въздушна пушка и бе докарано в спешната болница в критично състояние. Инцидентът станал по време на игра на малчугани в квартал „Кулата” във Враца. 12-годишно момче неволно е съборило пневматичната пушка и възпроизвело изстрел. То е брат на майката на пострадалото дете.

В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Габровски го оперира по спешност. Пироговските неврохирурзи извадиха проектила, преминал през едната мозъчна хемисфера на детето. Това спомогна състоянието му да се стабилизира по-бързо. След операцията детето беше настанено за интензивно лечение  вдетската реанимация на университетската спешна болница „Пирогов“ в продължение на повече от 2 седмици.

Към момента състоянието на детето не изисква то да остане за лечение в спешната болница. Оттук нататък му предстои активна рехабилитация, а лекарите са оптимисти.

Огнестрелното нараняване, заради което беше транспортирано детето, е изключително тежко. Проникващите огнестрелни наранявания са с много висок процент смъртност и спасяването на живота на такъв пациент е голям медицински успех.

Успех при толкова тежки случаи може да се постигне само при отлично синхронизирани действия, уточняват от „Пирогов“.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img