32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Извънредно заседание на парламента утре (ОБНОВЕНА)

За извънредно заседание ще се събере парламентът във вторник, въпреки предизборната кампания. Това е било решено на председателски съвет в Народното събрание, свършило преди минути. На съвета е имало представители на всички парламентарни групи.

То ще бъде свикано УТРЕ от 13:00 часа. Припомняме, че от „Продължаваме промяната“ поискаха депутатите да се съберат извънредно. Техният мотив бе заради казуса с пенсиите и това дали те ще бъдат актуализирани с 11%.

„Няма смисъл, ако имаше смисъл, досега бих свикала извънредно заседание на Народното събрание“, коментира пред журналисти заместник-председателят на парламента Росица Кирова, която изпълнява длъжността председател на Народното събрание. Тя каза това на влизане в сградата на институцията за председателския съвет във връзка с искането на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) за свикване на извънредно пленарно заседание заради увеличението на пенсиите.

И все пак аз не мога да отменя нито Конституцията, нито правилника на Народното събрание, каза Кирова. Ако нещо решим и след председателски съвет, ще разберете, посочи тя.

В началото на седмицата от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради увеличението на пенсиите. От политическата сила искат да се гарантира, че Националният осигурителен институт (НОИ) и правителството ще изпълнят бюджета така, както е гласуван, и увеличението на пенсиите от 1 юли ще е с 11%.

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след „опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ“.

По-късно Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването на пенсиите да е с 11% от 1 юли.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини