20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Изявите в Telegram на Медведев съвпадат с доставките му на вино от Италия

Публичните изяви на бившия руски президент Дмитрий Медведев и публикациите му в социалните мрежи достигнаха ново дъно и предизвикаха множество конспиративни теории. Някои дори предположиха, че публичните му унижения са отмъщение от страна на Кремъл за предишните му опити за въвеждане на либерални реформи.

Руският независим разследващ сайт The Insider обаче откри далеч по-прозаично обяснение за странното поведение на заместник-ръководителя на Съвета за сигурност. Въпреки санкциите виното от италианските лозя на Медведев продължава да се внася в Русия, като датите на доставка „удобно“ предхождат скандалните му изцепки в социалната мрежа.

През изминалата седмица Медведев за пореден път прикова общественото внимание с изказвания, които предизвикаха дълбоко чувство на срам и неудобство. Облечен в синьо сако в стил Мао, напомнящо естетиката на Ангела Меркел, той се обърна към участниците в Световния фестивал на младежта. Наред с други неща Медведев нарече европейците роби и животни, като илюстрира тезата си с изкривени фотоколажи на европейски лидери от канала си в Telegram.

Публичната персона на Медведев невинаги е била такава, но провокативните му изблици започнаха да се случват много по-често след началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Възможно е това развитие на събитията да е свързано по някакъв начин с факта, че прочутите му лозя избегнаха санкциите, което позволи на виното от Италия да продължи да се влива в Русия повече или по-малко свободно, отбелязва руският разследващ сайт.

Тосканската винарна Fattoria della Aiola за първи път беше свързана с Дмитрий Медведев от Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на покойния Алексей Навални още през 2017 г. По това време италианският бизнес е регистриран под кипърската офшорна компания Furcina Ltd, собственост на Иля Елисеев – съученик, доверено лице и близък приятел на Медведев. Оттогава насам структурата на собствеността на италианското дружество Fattoria Dellа Aiola Societa Agricola A.R.l. се е променила: вместо една кипърска офшорка се е появила друга, като част от акциите вече се държат директно от Елисеев, потвърждава The Insider.

Освен това Елисеев, който е висш ръководител в Газпромбанк, преди това е бил член на борда на директорите на Обединената авиостроителна корпорация, дъщерно дружество на Ростех, което отговаря за разработването и производството на самолети. Въпреки че Елисеев е обект на санкции от страна на Съединените щати, Обединеното кралство, Канада, Украйна и Нова Зеландия, той не е засегнат от санкциите на Европейския съюз. Следователно бившият съученик на Медведев, който управлява активите на санкционираното руско длъжностно лице, може да наблюдава италианската винарна без ограничения.

Въпреки началото на пълномащабната война Дмитрий Медведев продължава да получава доставки на вино от италианската винарна. Данните на ImportGenius разкриват, че виното от Fattoria della Aiola е пристигнало в Русия на 17 юни 2022 г. Wellman Logistics, която е базирана в Латвия, е улеснила транспортирането му, като получател е Rue de Vin LLC – дружество, което е непряко свързано с руската фирма JSC Skalistyi Bereg (Скалистият бряг) чрез верига от собственици. Дружеството е основано от фондация SotsGosProyekt – структура, контролирана от Медведев, както беше разкрито от разследването на Алексей Навални.

Забележително е, че само два дни след пристигането на италианското вино Медведев публикува текст в Telegram, в който предрича краха на Европейския съюз и нарича председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен „леля“.

Следващата пратка от италианската винарна на Медведев пристига в Русия месец по-късно, на 18 юли, като отново минава през Рига. Този път тя е изпратена от Lionwine SIA и получена от базираната в Москва Lion Wine LLC, като бутилките са внесени под прикритието на „мостри“. Макар да не е ясно дали самият Медведев е участвал в вземането на пробите, само няколко дни след като бутилките са преминали границата, той публикува статия за „греховете“ на Запада, като използва обидни изрази като „европейски глупаци“, „стар дядо“ (по отношение на президента на САЩ) и „селски идиоти“ („градски луди“) по отношение на ръководството на Европейския съюз).

На 13 октомври 2022 г. в Русия пристига значителна пратка вино Fattoria della Aiola. Този път обаче доставката не е направена за компания, пряко свързана с Медведев, а за големия вносител на алкохол „Мистрал Алко“. И все пак е забележително, че само няколко дни след като виното беше освободено от митница, Медведев вече подготвяше нов пост, насочен срещу „бандеровските дегенерати“ в Украйна.

Моделът се повтаря през януари 2023 г., когато „мостри“ на вино от тосканската винарна на Медведев са внесени в Русия от MB Group Impex, и отново през юли 2023г., когато Rue de Vin внася мостри, произведени от Vinicola Mediterranea, в навечерието на публикация за това, че „ядреният апокалипсис е не само възможен, но и доста вероятен“.

Може би ако лозята на Медведев бъдат включени в списъка със санкции, това би могло да намали нивото на токсичност в социалните медии. Въпреки това компанията „Скалистий берег“ (а следователно и самият Медведев) притежава собствена винарна в Краснодарския край, която произвежда 150 000 бутилки годишно. В този случай „заместването на вноса“ вероятно ще се окаже достатъчен източник на вдъхновение за навиците на бившия президент в социалните медии, пише The Insider.

Последни новини

- Реклама -