24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Йоана Драгнева – кандидат-кмет на район „Оборище“ в София от ГЕРБ: Всеки ще може да ме намери

 

Веднага ще подадем проекти и документи по всички програми за финансиране на инфраструктурата в района

 

Проблемът в централната част на София е опазването на старите сгради и там ще насоча своите усилия

 

Ще настоявам да се обособят паркинги на терени, които са общинска собственост

 

Йоанна Драгнева е кандидат-кмет на ГЕРБ на район „Оборище“ в София. Мнозина може би я свързват само с музикалната й кариера, но тя добре познава проблемите на столицата, тъй като е била и четири години общински съветник. Сега Йоанна Драгнева иска до сложи край на безстопанственото отношение на досегашния кмет на „Оборище“, издигнат от ДБ, и има много идеи за развитието на района.

 

Антон СТЕФАНОВ

-Йоанна, как се стигна до предложението да бъдете издигната за кандидат-кмет на „Оборище“ в София?

–     Получих номинация и подкрепа от моите колегите в ГЕРБ. Знаете, че в мандата 2015–2019 година бях общински съветник, имах и номинация на народен представители. Благодаря на колегите от ГЕРБ за гласуваното от тях доверие.

 

-Имат ли място хората от музикалния бизнес в политиката?

–     В политиката имат място гражданите, независимо от техните професии, които са готови да работят и имат визията как да стане това. Този, който притежава хъс, идеи, отстоява позиции, създал е екип и пази принципите си, има място в политиката.

-Все пак не усетихте ли някакво пренебрежително отношение?

–     Защото съм музикант ли? Не, моите съседи и приятели в „Оборище“ ме познават от дете. Знаят коя съм, каква съм, какво искам, как го постигам, помагат ми за различни граждански и обществени каузи, видяха как се справих като общински съветник. Впрочем имам и докторантура по социална психология към БАН, а професията ми е главен експерт по инвестиционни анализи. Работила съм и като музикален терапевт с деца със специални потребности. Жителите на „Оборище“ се интересуваха повече дали мога да реша конкретен въпрос и как. Казваха ми, че никой до момента не е минавал да говори с тях и да ги пита за мнението им.

-Вие открихте предизборната си кампания с мегафон. Какво искате да извикате на висок глас?

–     Това, което си коментираме със съседите и приятели в района и което чувах от съгражданите през последните години. Искаме сигурно, чисто, безопасно, подредено, съвременно „Оборище“, в което всеки от нас, нашите деца, родители и възрастни хора се чувстват спокойни и удовлетворени, в които могат да се забавляват, да има достатъчно зелени пространства и администрация за гражданите, бизнес, който се чувства защитен да работи, както и съхранена история на нашия град, а не през месец-два да изчезва къс от сърцето на София. Ние сме от районите, в които трудно ще намерите някой гражданин, помнещ името на районния кмет, избран доста еуфорично от ДБ вълната. Искам да бъда кмет, когото всеки може да намери, чийто екип не казва „Елате утре“, а търси и намира решения.

-Познавате много добре район „Оборище“. Кои са първите проблеми, които ще решите, ако станете кмет?

–     Веднага ще подадем проекти и документи по всички програми за финансиране на инфраструктурата в района, за да не губим нито минута. След това ще отворя бърз канал за подаване на сигнали. Това е сериозен проблем, особено по отношение на сигурността и реда в парка и градините, както и възможност за дискусии и допитвания до гражданите по теми, които са важни за тях. Моите главни акценти са „Възстановено Оборище“, „Сигурно Оборище“, „Зелено Оборище“, „Историческо Оборище“, „Арт Оборище“ и „Оборище на гражданите“.

-Къде разхождате двете си деца, има ли детски градини и ясли в района?

–     В парка „Заимов“, който е близо до нас, в Докторската градина. Преди няколко дни открихме филиал на детска градина с две групи, реално стартира и работата по новата детска градина на мястото на „птичия пазар“. С нейното отваряне ще се реши въпросът с недостига на места за района. Жалкото е, че се е загубило много време, тъй като районната администрация не е подала нито един документ, след което цялата дейност е иззета от кмета Йорданка Фандъкова и вече има резултат.

-Били сте общински съветник от листата на ГЕРБ. С кои ваши решения в отминалия 4-годишен мандат се гордеете?

–     Гордост е силно казано, но се радвам, че успях да работя реално за решения на деца от уязвими социални групи, за младежи в неравностойно положение, част съм и от екипа, който работи по стратегията за култура. Има и други проекти, но те отдавна вече са свършена работа. Важното е какво мога да направя сега.

-Да поговорим за критиките към управлението на града. Срам ли ви е от „ремонт на ремонта“ и какво ще направите, за да не се повтаря това?

–     Вече споменах, че в „Оборище“ бяхме свидетели на управление на ДБ, което е с нулеви резултати. Преди дни имах среща по проблемите на паркирането с Центъра за градска мобилност, за които ми сигнализираха граждани, и установих, че нито едно от исканията им за промяна не е входирано лично от настоящия районен кмет. А той влезе точно с такова обещание в мандата си – решение на проблема с паркирането. Ще се отнася до „ремонт на ремонта“, и аз не искам и не съм съгласна с некачествена работа. В София се правят, ако не се лъжа, над 500 ремонта на година. През последните години Столичната община промени начина на контрол над строителните дейности, но явно не е достатъчно. Важното е, че за грешките не са харчени от парите на града. Що се отнася до повтарянето, то при нас нищо не е правено, за да се повтаря. Така че ще следвам абсолютно строги правила и контрол при работата.

-Как ще решите въпроса с паркирането във вашия район?

–     С пакет от мерки за промяна на начина на паркиране на някои от улиците, така че да има повече места и да не образуват тапи, отваряне на места, които не се използват от частни собственици, и те са готови да работят с общината. Също така разполагаме и с общинска собственост, подходяща за малки паркинги, като това в района на 17 ДКЦ, където можем да обособим паркинг за до 12 автомобила за нуждите на ДКЦ-то. Друга мярка са повечето алтернативни начини на придвижване. В „Оборище“ има достатъчно възможности за обществен транспорт, а и ние, живущите в центъра, ходим повече пеш, има и още мерки, някои краткосрочни, за други ще ни трябва време, включително и промяна на обществените нагласи.

-Ще успеете ли да спрете презастрояването и как?

–     Проблемът на „Оборище“ е опазването на старите сгради и там ще насоча своите усилия. Проблемът е тежък и се нуждае от решения, включително и на законодателно ниво. Ще работим активно в тази посока. Що се отнася до презастрояването, този въпрос има своето решение в Общия градоустройствен план.

-По-добър стопанин ли е една жена кмет от един мъж?

–     Добрият стопанин се определя по това колко може да даде от себе си за това домът му да е спокоен, сигурен, чист и уютен. Като майка на две деца и част от голяма фамилия, твърдя, че мога да се справя.

-Какъв ще е резултатът от изборите на 29 октомври за район „Оборище“ и как ще се казва новият кмет?

–     Новият кмет ще бъде този, за когото жителите на район „Оборище“ гласуват. Ако те изберат кмет, имащ енергията, силите, опита, конкретна програма, екип и е готов да бъде кмет не в кабинета, а на терен, то неговото име е Йоанна Драгнева.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини