35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Йоко Оно се бори да върнат откраднат часовник на Джон Ленън

Два месеца преди убийството на Джон Ленън през декември 1980г. съпругата му Йоко Оно му подарява уникален часовник Patek Philippe. Може би това е и единственият часовник, който музикалната легенда е носила на ръката си.

Историята на откраднатия и продаден часовник е истински сюжет за дългометражен филм. По време на пандемията бившият редактор на Esquire, писателят Джей Филдън, решава да разбере нещо повече за легендарния часовник. Той успява да научи, че дълго време е бил съхраняван в дома на Ленън в Ню Йорк, преди да бъде откраднат някъде след 2000 г.

След това часовникът може да бъде проследен в няколко различни страни, минава през две аукционни къщи, преди да стане предмет на съдебен спор между вдовицата на Ленън и човека, който твърди, че е законен собственик на уникалния часовник.

Йоко Оно купува часовника Patek Philippe 2499 в магазин на Tiffany в центъра на Ню Йорк за 25 000 долара и го подарява на Джон Ленън за рождения му ден на 9 октомври почти два месеца преди да бъде застрелян.

Patek Philippe 2499 е рядък модел – от 1952 до 1985 г. фирмата пуска едва 349 бройки от него. Освен времето часовникът показва датата, месеца, деня от седмицата и лунната фаза. Другите фирми започват да продават аналогични модели чак през 80-те години.

По мнението на ентусиазирани фенове цената на подобен часовник се движи между 10 и 40 млн. евро. Докъм 2010 г. това, че Ленън има подобен часовник, знаят само неговите роднини и приятели.

След това в интернет изскача снимка, на която музикантът позира с подаръка си. Така широката публика разбира за часовника, но все още не е известно какво е станало с него след смъртта на бившия фронтмен на „Бийтълс“.

Филдън открива, че снимката на Ленън с часовника е направена в помещение на Hit Factory – студиото, където музикантът записва първия си за пет години и пети съвместен албум с Йоко Оно. Автор на кадъра е фотографът Боб Груън, който често работи за музикалните звезди от 80-те години.

В разговор с Филдън Груън си спомня как е влязъл в сградата на Hit Factory на рождения ден на Ленън малко след полунощ. Юбилярят тъкмо си разглеждал подаръците – изплетена от Йоко вратовръзка, подобна на онази, която Джон носи като ученик в Ливърпул, брошка със скъпоценни камъни, направена като американското знаме, и въпросния Patek Philippe 2499.

По мнението на Филдън часовникът е уникален артефакт от един кратък период в живота на Ленън, когато след скандалите и кризите отношенията им с Йоко Оно отново се нормализират, а дългата творческа пауза е сменена от продуктивна работа върху нови песни.

След убийството на мъжа си вдовицата прави пълен списък с личните му вещи. Часовникът заедно с други неща остава в една от стаите на апартамента им в сградата „Дакота“ в Манхатън. Там той престоява повече от 20 години, а Филдън установява, че е бил откраднат.

Както предполагат хората, с които журналистът разговаря, най-вероятният крадец е шофьор от турски произход, който работи за Оно. Филдън открива в архивите на The New York Times статия от 2006 г., посветена на въпросния бивш шофьор, който се казва Корал Карсан. Той работил за вдовицата на Ленън девет години, тя изцяло му имала доверие и му била предоставила пълен достъп до апартамента.

След това според информация от вестника той започнал да я шантажира – заплашвал я, че ще публикува компрометиращи снимки, че ще убие нея и сина Шон, като иска 2 млн. долара. На Карсан са предявени обвинения в изнудване и кражба. Той сключва сделка с правосъдието и е пуснат да си тръгне от САЩ в посока Турция.

По-късно евентуалният крадец разказва, че през 2006г. Йоко Оно след консултация с екстрасенс решава, че приближаващо към Ню Йорк природно бедствие заплашва сигурността на вещите на мъжа й. За да ги спаси, тя според Карсан го е помолила да ги премести на по-безопасно място. Когато го депортират в Турция, той без нейното съгласие ги взема със себе си в родината си.

Следващото споменаване на часовника е през 2009г. Карсан си търси жилище и предлага въпросния Patek Philippe на свой приятел, живеещ в Берлин, споменаван като Ерхан Г. Бившият шофьор на Йоко Оно показва на познатия си и други неща, принадлежащи на Джон Ленън – например личен дневник, в който последната записка е направена само няколко дни преди смъртта му.

Четири години по-късно – през 2013-а, Ерхан се засича в Берлин със сътрудник на фирмата за провеждане на търгове Auctionata. Той се хвали пред новия си познат с въпросния часовник Patek Philippe и други артефакти от „колекцията“ на Карсан, като твърди, че е законен техен притежател, защото е направил „честна размяна“ с истинския собственик.

Шефовете на аукционната къща схващат каква златна кокошка им е паднала в ръцете, и решават да организират търг без съгласието на Йоко Оно.

Карсан пристига в Германия и подписва съставен от юристите на Auctionata документ, че през 2005г. вдовицата на Ленън му е предоставила часовника като подарък. Така те се надяват да се защитят от евентуалните бъдещи претенции на госпожа Оно.

Auctionata потвърждава уникалната идентичност на часовника по гравирания корпус и подготвя всичко за провеждането на търг. В последния момент обаче Ерхан се уплашва да не би да бъде атакуван от съдебен иск от страна на вдовицата и оттегля часовника от наддаването.

Тогава Auctionata намира частен клиент – някой си господин А., който редовно купува на търговете им ценни аксесоари на знаменитости. Сделката става факт през март 2014 г.

Според условията господин А. предава на Auctionata няколко Rolex и Patek на обща стойност 600 хил. евро (на колкото експертите оценяват часовника на Ленън) от своята колекция, а в замяна получава заветния екземпляр.

Скоро след като купува часовника господин А. се обръща към филиал на аукционната къща „Кристис“ в Женева. Сътрудниците се свързват с адвоката на Йоко Оно, който от своя страна я уведомява какво се случва. Чак тогава тя проверява какво става с нещата на Джон в стаята, която през всичките тези години стои заключена, и разбира, че часовникът е изчезнал.

Представителят на Оно моли господин А. да върне часовника, но той отказва под предлог, че той не се води откраднат официално.

От „Кристис“ обаче смятат статуса на часовника за съмнителен и го слагат в сейф, докато въпросът със собствеността не се изясни окончателно. През 2018г. господин А. подава граждански иск срещу Йоко Оно, разчитайки да докаже, че той е единственият законен собственик на часовника.

Швейцарският съд обаче заема страната на вдовицата. Той се опира на показанията на юриста Кристиан Граф Брокдорф. През 2017 г. той прави отчет за фалиралата през 2017 г. онлайн фирма Auctionata и открива документи за Ерхан Г., който изненадващо е станал притежател на 80 предмета, принадлежали преди това на Джон Ленън, и които са оценени за „голяма шестцифрена сума“.

Сделката се сторила подозрителна на Брокдорф и той се свързва с германската полиция. Следват арест и присъда за Ерхан Г. за една година условно.
Европол издава заповед за арест и на Корал Карсан, но бившият шофьор на Йоко Оно се укрива и до момента не е ясно къде се намира.

На основание съдебния процес срещу Ерхан Г. и Корал Карсан швейцарският съд отказва да признае за легитимна сделката между Auctionata и господин А. за закупуването на часовника на Ленън, както и него за законен собственик на легендарния Patek Philippe.

Господин А. вече два пъти оспорва решението на съда. Втората му апелация в момента се разглежда от Федералния съд, който е висшият съдебен орган на Швейцавия и трябва да излезе с решение до края на 2024 г.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини