- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Йордан Гаврилов, кандидат за кмет:  В Етрополе действа схемата „Батко и братко“ (ВИДЕО)

 

Йордан Гаврилов е роден в София през 1988 г. Инженер е по очна оптика и лазерна техника, собственик на верига от оптики. Нещатен сътрудник е към Комисията по жалби и сигнали на граждани в 44-то Народно събрание. Участва в разработването на проекти за изменение на законите във всички постоянни и временни комисии, Годишната програма за участие на България в процеса на вземане на решения на ЕС и проекти на решения и декларации. Участва в дискусии и обсъждане на проекти за изменение на Конституцията и дискусии за проблемите в адвокатурата и др. Представлява гражданското общество пред Президентството, Министерски съвет, Министерствата, Народното събрание, Висшия съдебен съвет, съдилищата в страната, прокуратурата, омбудсманът, областните управи, общините и другите структури на местната власт.

Гаврилов е кандидат за кмет на община Етрополе, издигнат е от Партия на Зелените. 

 

Тодор МИЛАНОВ

– Г-н Гаврилов, откъде тръгна идеята да се кандидатирате за кмет на Етрополе?
– От дълго време съм председател на една обществена организация – Национално движение на българските граждани. Като цяло се занимаваме с проблемите в България, а не само с тези на местно ниво. Учих в София, но се завърнах в родния град и видях какво се случва тук. Реших, че този кошмар не може да продължи. Почти навсякъде градовете се развиват, а тук – в Етрополе, нещата са в застой. Дори по-малки градове са пред нас. И като задълбочих относно това с какъв ресурс разполага общината и какво се случва в нея, нямаше как да остана безразличен.  На мен лично не ми е комфортно да живея в този град.

– Какви са вашите предимства пред конкурентите?

– Аз и моите съмишленици от листата не сме партийно обвързани и сме нови лица. Използваме платформата на „Зелените“, но не сме партийни членове. Събрали сме се хора, които милеят за града и искат да спрат порочния начин, по който се управлява Етрополе.

– Каква е оценката ви за работата на досегашното общинско ръководство през изминалия мандат?

– Всъщност едни и същи хора ни управляват 8 години. Предишните избори бяха предрешени, тъй като освен Димитър Димитров друг кандидат за кметския пост нямаше. Аз нямам нищо лично против него, общувал съм доста с него. Но в последните години той буквално се самозабрави. В началото не беше такъв човек. После настъпи една коренна промяна, не толкова в него, колкото в обкръжението му. И нещата тръгнаха доста назад. Стигна се само до едно усвояване и прибиране на обществени средства. А всички етрополци виждаме, че нищо не се случва. Нещата не се правят качествено. Въпреки че имаме голям инвеститор като „Елаците – мед“ нищо положително не се случва. Ситуацията буксува. Извършват се някакви козметични ремонтчета, дават се някакви смешни гаранционни срокове…Последните улични „ремонти“ са показателни – разходете се и вижте как тротоарите са се надигнали като гнойни пъпки след буря. Това не е нормално.

– Прозрачно ли се управляват обществените поръчки в града?

–  Последните европейски средства, които влязоха в общината, се усвоиха по брутален начин. Буквално месеци след ремонта на булевард „Александър Стамболийски“ настилката почна да се руши. Сигнализирах в края на 2021 г. Европейската прокуратура. Оттам дойдоха буквално ден преди предходните парламентарни избори и взеха проби. Нямам представа как се движи моята жалба, на какъв етап е. Не ме разбирайте погрешно – нямам против, че определена фирма печели дадена обществена поръчка. Но категорично не приемам поръчката да е изпълнена некачествено. Това бие по нашия имидж. Натъкнах се на дълбоко крита обществена тайна – Общинският съвет е неспособен да се справи с порочните практики. Съветниците гласуват под строй едни огромни суми, срещу получаването на които не се знае какво се случва. До тях не стига информация, а и самите те не са имали смелостта да я потърсят. А информацията за обществени поръчки над 50 000 лв. е достъпна за всеки гражданин. Всеки може да влезе в информационния регистър и да провери. Свидетели сме на постоянни злоупотреби. Фрапираща е ситуацията с ремонта на сградата на общинската администрация. За едни най-прости чамови дъски са изразходвани над 150 000 лв. Оказа се, че по-назад във времето същата поръчка е печелена и от софийска фирма с по-голям опит. Но е била спечелена с по-ниска оферта. И пак включва тези прословути дъски, които после допълнително са добавени.  Ако обобщим, стигаме до колосалната сума от над 300 000 лв., което е безобразие. Никой обаче не е потърсил отговорност от тези хора. Трябваше ние да се намесим, та да се разшуми случаят. Мое разследване доказа наличието на обръч от фирми, които са близки до властта. В Етрополе възкръснаха схемите „Братко и батко“. Част от фирмите, печелещи поръчки, са на брата на кмета Димитър Димитров, други се водят на поставени лица. Общо взето целият бюджет на общината изчезва по пътища неведоми. Навсякъде е пълно със скандални поръчки за огромни суми. Ако проверите за какво става въпрос, ще се хванете за главата. Станахме за срам на цяла България. Така не може да продължава. Апелирам към всички граждани на Етрополе да не се страхуват и да излязат без страх да гласуват, за да спрем двойните стандарти и премахнем сянката на корупцията, сриваща общината. Хората трябва да осъзнаят, че те определят разходването на общинските средства. Давам прост пример. За 2022 г. бюджетът беше 20-ина милиона лева. За 2023 г. е почти 30 милиона. Тези пари не им стигнаха и се наложи да изтеглят още 4 милиона. Огледайте се и ми кажете – за тези 34 милиона лева какво е направено за Етрополе? Нито осветление имаме, нито инфраструктура. Това, което се прави, се прави некачествено. На всички ни е ясно, че основният поток от средства изтича към определени лица.

– Кои са тези хора?

– Е,  всички ги знаем кои са. През годините се наложиха некоректни методи към малките, пък и към по-големите бизнеси в града. Стигало се и до репресии. Става въпрос за откровено изнудване, за печално познатото ни от така наречената от мутренските времена такса „спокойствие“. Това нормално ли е?

– Какво имате предвид?

– Инвеститори, които искат да работят на територия на община Етрополе, получават въпроси от сорта: „Какво ще има после и за нас?“. Момчето, което спечели въпросната поръчката за ремонт на общината, е провело разговор на 6 очи. „Ама то ти не трябва да спечелиш“ и „Няма да ти платим, ако не се откажеш.“…Ей така са му казвали. Човекът е пробвал да обжалва в съда, но няма развитие по неговия случай. Сами ще се сетите защо.

– Споменахте преди малко, че фирми, управлявани от брата на кмета Димитър Димитров, печели често обществени поръчки.

–  Направих проучване по Закона за достъп до обществената информация. Факт е, че общината е давала суми на приближени лица. Превеждани са пари на „Етрополски бук“ ЕООД и „Инчип – 97“ ЕООД. Първата е на кметския брат. Фирмата добива дървесина от горите на нашата община. Същата тази дървесина впоследствие продава на общината. Същото юридическо  лице е определено за концесионер на две ловни стопанства на територията на община Етрополе – Отоките, БИСД Езерище и Коларското.  Друга фирма на брата Емил Димитров – „Инчип – 97“ реализира огромни обороти, голяма част от които отново са в общината. Към днешна дата същата е ситуацията и със свързаната с кметския брат фирма „Маридел 2012“ ЕООД. Тя се грижи за облика на община Етрополе и изпълнява около 80 процента от обществените поръчки. Собственичка на тази фирма се води Йоана Димитрова, която пък е обвързана с „Екологика“, в която Емил е един от съдружниците. Разбира се, че е налице конфликт на интереси. Получава се огромна обвързаност на лица.

– Думите ви потвърждават определението за Етрополе, че е първият частен град?

– Много се промени животът от времето, когато идвах при баба ми и дядо ми в родния ми град. Това вече не е градът, който познавам. Той обезлюдя, вечер не можеш да видиш човек по улиците. Младите масово напускат, търсят си късмета в чужбина или в големите градове и не мислят да се връщат. Почти всички предприятия затвориха, малките бизнеси изнемогват. Затвърди позицията си обаче един кръг от 10-15 души, които си мислят, че са всесилни и са нещо повече от нас, нормалните етрополчани. Защо допуснахме тази срамна ситуация и аз не мога да си отговоря. Нали уж сме мъжкари, здрави и неукротими балканджии, а в същото време търпим една шайка да се вихри на наш гръб и да прави каквото си иска. Реших да се противопоставя на конюнктурата. Цялата офанзива започнах заедно с Кирил Спасов, който е втори в моята листа. Години наред се борим с неправдите. Започнахме с екологичните проблеми, със замърсяването на река Малък Искър. Успяхме да постигнем невиждани успехи. Реката най-сетне е чиста. След преговори успяхме да постигнем увеличение за заплатите в „Елаците – мед“ АД. Тръгнаха слухове, инспирирани най-вече от Димитър Димитров, че сме били купени. Стигна се до парадоксалната ситуация хората на кмета да използват наши сигнали до РИОСВ и други институции, да ги публикуват в градския вестник „Етрополски преглед“ като „бухалка“ срещу големия инвеститор в общината „Елаците – Мед“. Нещата не се правят така. Трябва да бъде изградена връзка между гражданите и общинската администрация, а не да се гонят инвеститорите.

– Какво от предишните си предизборни обещания изпълни Димитър Димитров?

– Почти нищо. Боли ме много за неизградената като хората пречиствателна станция. За съжаление всички общински съветници са гласували вкупом в подкрепа на един убийствен проект – да се върже Етрополе със софийската ВиК. Всички виждаме каква тиня тече в чешмите. Категоричен съм: обикновените хора трябва да спрат с мълчанието и да излязат да гласуват! Приятели, излезте до урните. След като държавата се бави и не си върши работата, вие сте на ход. След толкова сигнали и разследвания същата групичка продължава да коли и беси в Етрополе. Според мен Димитър Димитров и хората му трябваше да се занимават с прокуратурата, а не с изборите.

– Казвате притеснителни неща…

– Тук живеем в мутренските години на миналия век. Със същите методи се действа. Срещу нас взимат превантивни мерки. Поставихме сутринта наш предизборен плакат и буквално час по-късно той беше нашарен със спрей. Направих среща със симпатизанти в местно заведение. Веднага последва обаждане от хазаите, които заплашиха наемателя на барчето да не бъда допускан, че ще вдигнат наема и могат да го изгонят. Каквото и да стане, ние ще продължим битката. Защото ако не бяхме се заровили преди време в тинята, може би сега щяхме да имаме отново само един кандидат за кмет и всичко щеше да си е по старому. Ако това харесва на етрополчани – нека си продължаваме така. На мен не ми е проблем да си остана в София, но ми се живее тук. Имаме уникална природа и уникални хора. Просто им трябва малко кураж и да пречупят тази граница. Не се плашете, приятели! 7-8 главатари не могат да смачкат волята на 9 000 човека.

– В тази връзка сериозен проблем е и т.нар. „дървена мафия“, с която и държавата като цяло не може (или не иска) да се пребори…

– Да, оказа се, особено покрай последните силни наводнения в района, по-лесно лъснаха далаверите. Ваши колеги журналисти доказаха, че в общината са изсечени над 13 000 кубични метри дървесина. Подадох сигнал в ГДБОП. И какво се оказа: директорът на горското стопанство сам се разобличи. Той твърдеше, че няма незаконна сеч, че всичко е наред. Но документите от прокуратурата ясно дадоха да се разбере, че хич не е така. Хванахме булдозери, че правят „пътища“, личаха си маркирани сечища с печат на Горското, без да трябва да се изсичат, доказа се изсичане и на забравени видове дървесина…Абе, огромни безобразия, меко казано. Нещата не са никак розови и към този момент, няма какво да се лъжем. Наскоро станах свидетел на сеч в едното водозахващане горе. Твърдяха, че работи. Даже имам отговор от прокуратура и от Горското, че водозахващанията се поддържат, и че пречиствателната станция работи, но аз видях трагична картина. Там е забранено със закон да има сеч, но…Видях наслагани метровици в импровизираните коловози, откъдето са минавали камионите. Тези машини тежат по 30-40 тона. Гората нагоре е изсечена…Това не е нормално, разберете! Докога ще го търпим? Понеже обикалям по близките села, срещам се с потенциални избиратели…Знаете ли колко хора ми се оплакват: „Гаврилов, ще ми падне къщата, бе. Стига с това изсичане на гората!“. Наистина къщите им са напукани. Прави са да се притесняват, а аз знам какво да им отговоря. Плачат хората…

– Вярно ли е, че големите партии са отказали подкрепа за Димитър Димитров?

– Вярно е и сега е кандидат на Мая Манолова. Аз срещу тази неприятна госпожа съм водил и лични спорове в Народното събрание.  Тя искаше да хвърли всички нас в лапите на колекторските фирми. Можете да извадите стенограми от сайта на парламента, за да видите с очите си същността на тази жена. Готова е за една сума пари да продаде всичко. И колкото мили думи да ви говори по медиите, тя си показа лицето и видяхме що за човек е. За щастие, буквално в последния момент успяхме да накараме депутатите да гласуват против предложението на Манолова за промяна в закона. И така  – битка след битка, сме успявали да преборим наложеното ни статукво. Апелирам сега и колегите опоненти от другите партии за обединение в името на Етрополе. На местните избори трябва да се говори за личности и хора, а не толкова да се държи кой към коя партия е. Спешно трябва да спрем този модел. И досегашните общински съветници са виновни, разбира се. Най-вече за това, че си мълчаха. Кой от страх, кой поради разни задкулисни причини. Ставаме свидетели и на познати порочни практики.

– Какво имате предвид?

– Упражнява се натиск върху служителите от районната администрация. Лошото е, че моите опоненти използват даже и деца. Раздават им брошури, казва им се, че техните родители не трябва да присъстват на предизборни срещи на опоненти на кмета Димитров. Не е нормално децата да се използват за предизборна агитация.  И други нередности има. Аз съм убеден, че и на тези избори ще има купени гласове. Добре, приемам го спокойно – щом им предлагат пари, да вземат. Чувам, че ще се раздават по 400 лв. на глас. Ако ги разделите на 365 дни в годината и умножите по 4 години, се получават 0,27 стотинки на ден. Ако тези 27 стотинки за период от един мандат от 4 години ви оправят живота, продължавайте в същия дух. Вътре в стаичката или пред машината никой няма да разбере за кого сте пуснали гласа си. Нека този страх да падне и пак повтарям – бъдете вие съдиите! Ако няма достатъчно силна прокуратура и съдебна система в България ви призовавам – на 29 октомври покажете, че се противопоставяте на това порочно управление!

– Коя е първата стъпка, която ще направите, ако спечелите изборите?

– Най-важното е да създадем пълна прозрачност в общината, да даваме подробен отчет за изразходваните средства. Ще се отчитам ежеседмично, ако трябва, за това, което се случва. Ще изкарам и информация относно гражданските договори – кой какво е взимал досега. Просто хората заслужават да са наясно как им се изразходват парите. Защото кметът би трябвало да е слуга на гражданите, да е винаги сред тях, да работи за хората. Който и да стане кмет на Етрополе, дали ще съм аз, дали ще е някой от другите кандидати, трябва да е задължен да контролира какво се случва в тази община и да управлява за интересите на хората. Именно за това призовавам този, който одобрява моята политика, моите виждания, да ни подкрепи на 29 октомври. Нашата бюлетина е с №26. Нека да върнем община Етрополе на хората и тя да започне да работи за тях.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -