31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.
Категории:

Йотова за еврозоната: Не искаме да влезем в съюз, обременен с проблеми

„Една от основните задачи пред депутатите е „темата, за която се събираме на този форум”, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова преди началото на Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество, където се обсъжда и влизането на България в еврозоната.

„България не бива да забавя темповете за присъединяването към еврозоната. Трябва да участваме много активно в промените, които се очакват в самата еврозона, тъй като там проблемите не са един или два. Още от кризата през 2008 г. показателите не са силни. Ние не искаме да влезем в съюз, който е обременен с проблеми. Като страна, която тепърва ще търси своето място там, нашият глас също трябва да бъде чут. Изпълнени са всички технически критерии за влизането ни в еврозоната. Трябва да падне инфлацията, а това иска стабилно правителство. Без Шенген и еврозоната нашето членство в ЕС е непълно”, обясни Йотова.

„Очаквам парламентът първо да се конституира. Да бъдат спазени всички процедури, тъй като търпението на българските граждани се изчерпва. Надявам се от днес да започне така необходимият диалог между политическите формации. Всичко е в ръцете на първата политическа сила – да покани останалите партии и те да отидат на този диалог“, каза Илияна Йотова по повод започващите по-късно срещу между спечелилите изборите ГЕРБ-СДС и останалите политически формации.

На въпрос по-експертен или по-политически трябва да бъде бъдещият кабинет Йотова отговори: „Не мога да дам рецепти на политиците. Те имат своите ръководства, привърженици, членове и избиратели. Нека сами да си вземат решения. Но считам, че диалогът в България трябва да започне. Много се надявам емоцията от изборите да е минала и да се види кое е най-доброто управление за страната. Губим много и нито един проект не може да се придвижва напред без кабинет.”

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини