„Хайде да се видим на по кафе“ не е случайна фраза. Тя си е пробила път през десетилетията и заради самата напитка – богата на вкус и аромат, успокояващо топла, създаваща асоциация за приятно общуване. Но и това малко удоволствие започва да става от скъпо по-скъпо. Всъщност цените вървят нагоре още от миналата година, но човек винаги таи надежда, че лошото е само временно. В този случай изобщо не е така, движението нагоре постепенно се превръща в тенденция.
Цените на едро през последния месец достигнаха до 50-годишен връх, а скокът изобщо не влияе добре на настроението на потребителите. В нашите магазини пакет от 250 грама струва между 9 и 15 лева. Класическата „Лаваца“ е 10 лева, и то на промоция. Двойно по-евтино е кафето преди година по същото време.
Причина за поскъпването са повтарящите се засушавания и наводнения в районите, където има най-големи кафеени плантации. В същото време в света се консумира все повече от горчивата напитка и глобалното търсене нараства. На основните световни пазари цените отбелязват най-дългата си серия от поскъпвания от 1980 г. насам.
Фючърсните договори за арабика, търгувани на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк, достигат рекордните 4 долара за либра (мерната единица, която се равнява на 453,59 грама) или около 9 долара за килограм, което е над два пъти повече от нивото преди една година. Според експертите до пет долара за либра кафето все още е достъпен продукт, след което се превръща в луксозен.
Покачването на цените произтича от по-ниските добиви във важни производствени региони, от които на първо място е Бразилия. В страната има плантации върху площ от 2 милиона хектара, които осигуряват средно около 3,3 милиона тона всяка година, а две трети от тях отиват за износ. В последно време обаче близо 300 000 фермери се оплакват от драстичен спад в количествата поради безпрецедентните горещи периоди. В резултат от продължителната суша през 2024 г. прогнозите за тази година са твърде обезпокоителни. Пазарните анализатори очакват до 34,4 милиона торби „Арабика“ тази и следващата година, което е с близо 11 милиона по-малко от прогнозата, направена миналия септември.
Бразилия не е единствената, която има проблеми. Виетнам, вторият по големина доставчик на кафе в света, е специализиран в отглеждането на робуста. Но плантациите в азиатската страна също страдат от големи суши и слаби валежи, и фермерите изобщо не гледат с оптимизъм към бъдещето. Браншовите асоциации прогнозират, че до 2050 г. виетнамското производство може да намалее дори наполовина.
Третият по големина в кафеения бизнес е Колумбия, но страната също е в сложна ситуация. Там проблемите идват не само заради измененията на климата. Над държавата буквално е надвиснал призракът на търговска война. През януари президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Богота с високи мита, след като отказа да приеме група репатрирани имигранти. Само да припомним, че една пета от кафето, което се внася в САЩ, е колумбийско, и то ще е сред най-засегнатите продукти, ако заплахата бъде осъществена.
За да направят поскъпването в магазините по-плавно, много от търговците започват да се запасяват със стока. Това, от една страна, увеличава търсенето и естествено влияе на цената. От друга, продължават да намаляват световните запаси. По данни на Министерството на земеделието на САЩ до 2026 г. запасите от кафе на зърна могат да достигнат второто най-ниско ниво от 1960 г. От поне четири години световното търсене надвишава предлагането и едва ли някой би се изненадал, ако цената на чашата с тъмна напитка сложи още 20–25 процента отгоре през следващите месеци.
Финландците са най-заклети почитатели
Най-много кафе пият във Финландия, там се падат по 12 кг средно на човек годишно. Страната е сред най-студените в света, което обяснява голямата консумация на горещата напитка. Следващите в тази своеобразна класация са норвежците, те пият кафето не само у дома или в заведение, но не се разделят с черната напитка и когато излизат на къмпинг през „белите нощи“ или през лятото, когато слънцето не залязва с месеци. На трето място обяснимо са в Исландия, там, както във Финландия и Норвегия, предпочитат силно, чисто черно кафе, за да усетят автентичния вкус на зърната.
Дълго време филтърното кафе беше най-разпространеният вид в Дания, която е четвъртата страна по консумация, но днес то е в немилост. В Холандия истинското кафе на зърна е забранено до 90-те години. За разлика от Дания, в страната на лалетата филтърното кафе все още се приготвя редовно, включително по време на почивките, които са постоянна част от работния ден.
Кафенетата в Швеция обикновено са светли и отворени, а „фика“ е думата за почивка с чаша кафе и канелено рулце. Голямата част от консумацията на кафе в Швейцария, седмата в класацията, е в Цюрих. Повечето кафенета в града се конкурират помежду си по атмосфера, както и по широката гама от кафе на зърна с различен вкус. В Белгия хубавото кафе се пие със сладка закуска – най-често вафла. Но белгийците използват отварата и когато готвят, например любима рецепта е сьомга, маринована в кафе и мед.
В Канада, деветата държава по потребление на кафе, посягат към чашата с черна течност сутрин в движение. Може за някои да е странно, но десетото място заема една балканска държава – в Босна и Херцеговина кафето трябва да е гъсто, черно, много горчиво и още по-внимателно приготвено. Методът на смилане на прясно изпечените зърна, стъпките на загряване само на водата преди добавяне на праха се спазват стриктно и до днес. Босненците правят ясна разлика между тяхното и турското кафе.
Бразилия се гордее с отличната си арабика
Латинска Америка е важен играч, а страни като Бразилия, Колумбия и Хондурас са водещи в производството. Африка продължава да процъфтява в този бизнес, Етиопия, Кения и Уганда допринасят значително за глобалния пазар. Азия, по-специално Виетнам и Индонезия, продължават да показват значителен ръст и засилват присъствието си в индустрията. Ето как изглежда производството през миналата година: Южна Америка – 8,9 милиона тона, Азия и Океания – 5 милиона тона, Африка – 2,1 милиона тона, Карибите, Централна Америка и Мексико – 1,9 милиона тона.
Бразилия е най-големият производител в света и държи 39% от общото глобално количество. Страната е известна със своята висококачествена арабика, която се отглеждат в щатите Минас Жерайс, Сао Пауло и Парана. Вече 150 години Бразилия е и износител на кафе номер едно.
Виетнам е следващият по големина производител и осигурява 16% от кафето в света. Това е втората най-изнасяна стока от страната след ориза. Растението е донесено на тази територия от френски колонизатори през 1800 г. Страната е един от най-големите доставчици на робуста в света, а секторът е преживя истински бум след реформата през 1986 г., когато се отваря вратата за частни инвестиции. Като цяло Виетнам осигурява 40% от общото световно производство на робуста. Този вид е известен със своята горчивина и ниска киселинност, идеален за добър баланс на смесите.
Колумбия, която е третият производител в света, е известна с отличната си арабика, която расте в района на Хулия. Колумбийското кафе е известно със своя гладък, мек вкус и е много търсено от ценителите по целия свят.
Етиопия често се нарича родното място на кафето, там има голямо разнообразие от сортове, включително ценените Yirgacheffe и Sidamo. Етиопското кафе държи 5% от количествата в света и е известно със своите флорални и плодови нотки. Тази стока е много важна за икономиката на страната и осигурява 10 на сто от БВП. Също 5 на сто от световните количества кафе идват от Индонезия, по-голяма част са от сорта „Арабика“. Страната е известна със своите уникални методи на обработка, например giling basah, което води до плътен землист вкус.
Уганда е една от страните с най-голямо производство на кафе в Африка (4% от световните количества), а по-голямата част е робуста. Индия има дълга история на производство на кафе, а по-голямата част идва от южните щати Карнатака, Керала и Тамил Наду. Индийското кафе, което е 4 на сто от световните количества, е известно със своята ярка киселинност и плътен вкус. В страната заменят голяма част от кафеените плантации с чаени, защото са силно засегнати от ръжда по растенията.
Хондурас се превърна в основен играч в кафе индустрията и износът му постоянно се увеличава през последните години. Страната произвежда основно арабика, която се отглежда в регионите Копан, Комаягуа и Санта Барбара. Перу е изгряваща звезда в този бизнес, там също залагат на сорта арабика. Десета по размера на производството си е Мексико, където кафето е известно със своите орехови и шоколадови вкусови профили.
Две чаши на ден
пазят от инсулт
и деменция
Колко чаши кафе е допустимо да изпие човек на ден? Този въпрос няма еднозначен отговор, тъй като реакцията към кофеина може да варира значително при отделните индивиди. Ниските до умерени дози кофеин (50–300 mg) повишават бдителността, енергията и способността за концентрация. По-високите дози обаче могат да причинят отрицателни ефекти като тревожност, безпокойство, безсъние и ускорен пулс.
Според учените кафето съдържа букет от вещества, които биха помогнали за превенция на различни болестни състояния, включително алцхаймер и сърдечни проблеми. Кофеинът е първото нещо, което идва на ум, когато мислите за черната напитка. Но тя съдържа още антиоксиданти и други активни вещества, които могат да намалят вътрешното възпаление и да предпазят от болести, твърдят експерти по хранене от Медицинския факултет на университета „Джон Хопкинс“.
Проучвания установяват, че пиещите кафе са по-малко склонни да умрат от коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет и бъбречно заболяване. Хората, които пият повече кафе, по-малко вероятно е да се разболеят от диабет тип 2. Една до две чаши на ден може да помогне за предпазване от сърдечна недостатъчност. Пиенето на поне една чаша кафе дневно намалява риска от инсулт, който е четвъртата водеща причина за смърт при жените. Кофеинът помага на хора с Паркинсон да контролират по-добре движенията си. Учени установяват, че жените на възраст над 65 години, които пият две до три чаши кафе на ден, са по-малко склонни да развият деменция.
Обикновеното, а така също и кафето без кофеин имат благотворен ефект върху черния дроб. Изследванията показват, че тъмната напитка контролира чернодробните ензими в рамките на здравословни нива. Тъмните изпечени зърна намаляват вероятността от счупването на ДНК вериги, причина за рак или тумори. Редовната консумация намалява вероятността от рак на дебелото черво.
Маргарита ДИМИТРОВА