15.9 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Как Атанас Атанасов опитал да назначи „наши хора“ в службите

„Представлявам о.р. ген. Атанас Атанасов. Последният възнамерява, при създалата се към момента обстановка в сектор сигурност, да назначи свои приближени хора на ръководни постове в службите за сигурност.“ Тези думи са изречени от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, при разговор с директор на дирекция в Служба „Военно разузнаване“ в кафене в центъра на София, пише Breaking.bg.

Предисторията на описаната по-горе сценка започва на 27 март. Тогава в ефира на БНТ съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ и шеф на партия ДСБ Атанас Атанасов се оплака, че заради опитите си да „реформира“ службите, е получил „разработка“ на Военното разузнаване срещу него.

„Аз бях този, който най-много настоява да има реформи в службите. Предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща – разработка от военното разузнаване срещу мен“, изрева Атанасов. От последвалото опровержение на Военното разузнаване по-късно стана ясно, че Атанасов е бягал „пред вятъра“, тоест не са го „разработвали“ военните разузнавачи, а той тях.

По-точно, опитал е да вербува двама директори на дирекции в Служба „Военно разузнаване“-СВР, за да работят лично за него. Което е престъпление по служба и грубо нарушаване на закона. Затова СВР сезира и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за действията на шефа на ДСБ, станал популярен навремето с разработката „Гном“ от бившите си подчинени в НСС.

Два дни по-късно министърът на отбраната Тодор Тагарев, пряк началник на Военното разузнаване, обяви пред медиите, че за действията на Атанасов е сезирал премиерът Николай Денков.

Твърденията на Атанас Атанасов са точно обратни на истината. За какво става дума?
Breaking.bg пише, че разполага с рапортите на двамата служители от Служба „Военно разузнаване“, които след опита за вербовка от страна на Атанасов и негови приближени като съветника по национална сигурност на премиера Денков – Веселин Марков, са уведомили незабавно директора на СВР бригаден генерал Венелин Венев и са били подложени на детектор на лъжата, който е потвърдил техните твърдения.

Според рапортите през юли м.г. двама директори от СВР са били привикани на разговор в кафене „Ларгото“, в центъра на София, до Министерски съвет, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанасов с предложение за кариерно израстване в службата срещу лична лоялност и предоставяне на вътрешна служебна информация. И де факто, и де юре този тип вербовка е незаконна и представлява опит за формиране на паралелна частна тайна структура за лична политическа употреба.

„Понеже не може да отстрани директора на Служба „Военна информация“, Атанасов е изявил претенции да има свой човек сред зам.-директорите, независимо от останалите политически партньори“, казва още Марков. Съветникът на Денков дава още подробности. Вече са задействани процедурите в другите служби. Те с Атанасов имали човек за заместник-директор на СВР, но той бил отстранен. Визиран е Мартин Расийски.

Шефът на СВР пък информира за грубия политически натиск прекия си началник -министъра на отбраната Тагарев. Според неофициална информация Тагарев е бил бесен от действията на Атанасов и хората му и от своя страна докладва на премиера Денков и шефа на „промяната“ Кирил Петков. Двамата и към момента запазват пълно мълчание по темата.

Според информирани дуетът Денков-Петков е държал този скандал като „коз“ в ръцете си за охлаждане, в подходящ момент, на прекалените мераци на Атанасов съм службите. Петков и Атанасов вече кръстосаха шпаги по темата ДАНС. Когато на преговорите с ГЕРБ-СДС Атанасов се опита да пробута за шеф на ДАНС въпросният Веселин Марков, но срещна твърдия отказ на Кирил Петков.

Разривът между тях се корени в миналото, защото Марков като зам.-шеф на ДАНС заедно с другия заместник Иван Драшков активно работеха срещу директора Петко Сертов и съветника му Алексей Петров, стигна се до използване на СРС-та, компромати и скандали между двете групировки и премиерът Станишев изгони Драшков и Марков от агенцията. Бащата на Кирил Петков – Петко Змията, е близък с Алексей Петров, по неговите признания приживе, което довело и до скандала с Атанасов.

Последни новини

- Реклама -