11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Как да разпознаем прясно ли е агнешкото месо в магазина

Предполага се, че много българи ще използват почивните дни, за да атакуват гръцките магазини заради драстично поскъпване на агнешкото е козунаците у нас

Драстичното поскъпване на агнешкото месо ще принуди много българи да пътуват до Гърция, за да си купят месо, но мнозина ще се лишат от традиционната трапеза. За тези, които ще пазаруват агнешко, трябва да са внимателни в избора.

По-малко от месец преди Великден вече започнаха масови проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара. Основно ще се следи за произхода, както и за това дали търговците спекулират, предлагайки размразено агнешко вместо охладено. За какво трябва да внимаваме, докато пазаруваме за великденската трапеза?

Маркировката е показателна не само за качеството, но и за произхода на месото.

„Когато тя е със син цвят показва, че месото е добито в българско предприятие. Когато е с червен цвят, произходът е друга държава. Ако се предлага трупно месо в обекта, задължително трябва да има 3 печата – на плешката, гърдите и бута”, обясни д-р Диана Иванова, главен инспектор в ОДБХ – Варна, пред Нова телевизия.

Повечето търговци одобряват подобни проверки, но има и недобросъвестни, които ще разчитат на слаб контрол и неинформирани клиенти. От Агенцията по храните споделят, че през годините са попадали на всякакви опити за заблуда от страна на търговци.

Ако месото е било замразено и размразено съответно в обекта, трябва да има информация, че то се предлага като размразено месо. Но как да познаем качественото агнешко на витрината?

„Цветът трябва да бъде розов, бледорозов или червен. Мазнините на младите животни са бледи – от бяло до леко кремаво, докато при по-възрастните – те са жълтеникави”, обясни д-р Диана Иванова.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img