9.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Как да съхраняваме храната, за да изхвърляме по-малко?

Разхищението на храни е огромно по време на празници. А бихме могли да спазваме прости правила, за да запазим храната по-дълго време годна за консумация и безопасно да я използваме, пише Deutsche Welle и припомня някои важни принципи.

Данните са шокиращи – около 17% от храните, произвеждани в света, се похабяват. Това показват данни на Програмата на ООН за околната среда. Още по-шокиращо е, че в същото време 3,1 милиарда души по света не разполагат със здравословна храна за себе си и семействата си.

Най-много храна се похабява в частните домакинства – над 50%, едва 7% – в магазините и 9% – в ресторанти и заведения за обществено хранене. Падат се по около 131 килограма храна на човек на година. Похабяването на храна е и хабене на вода, труд, електроенергия – с други думи на ресурси, необходими за нейното производство.

След празниците обикновено остават много остатъци от празничните трапези, част от които отиват направо в боклука. С помощта на няколко прости трика можете да се насладите на изостаналата храна и по-късно, а и да намалите хранителните отпадъци.

Има разлика между срок на годност и „най-добър до“

Ако срокът на годност на храната е изтекъл, по-добре не я консумирайте. Ако например срокът на годност на млякото е изтекъл, помиришете го, за да установите дали е развалено. Но млечните произведения по принцип имат по-дълга годност от минималната, която е отбелязана на опаковката.
Използвайте кутии, които се затварят херметически, за да запазите неопакованите храни свежи в хладилника. Уверете се, че са действително добре затворени, за да се запази свежестта на храните за по-дълго време и да се предотврати замърсяването им.

Притопля се само веднъж

Преди да ги консумирате, се уверете, че остатъците от храни са претоплени с нужната температура, така че да бъдат неутрализирани евентуално патогенни бактерии. Освен това трябва да се знае, че храните се притоплят само по веднъж. Също така винаги може да дарите храна на приятели и съседи.

За да е чисто, поддържайте ръцете си, работните повърхности, приборите, дъските за рязане и кухненските кърпи чисти. Често преди готвене суровото месо се измива под течаща чешма, но това всъщност увеличава риска от кръстосано замърсяване в кухнята. Затова избърсвайте повърхностите и редовно сменяйте и перете кухненските кърпи.

Как да съхраняваме храната си?

Храната трябва да се поставя в подходящата кутия – стъклото е най-добро за съхраняване на месо. То е лесно за миене и не се драска, както пластмасата. В драскотините може да се развиват бактерии.

За да е достатъчно добре опечено, използвайте термометър, но се доверявайте и на очите си – ако месото изглежда кърваво, то навярно наистина не е готово. Ако готвите птиче месо и има кръв в близост до костите, то явно се нуждае от още време на печката.

Добре е храните да се съхраняват разделно – дръжте месото, рибата, млечните продукти отделно едни от други, за да избегнете разпространението на бактерии. Почиствайте редовно хладилника си.

За какво да внимаваме?

– Достатъчно силната термична обработка на изостаналите храни е най-добрият начин да бъдат унищожени гъбичките и бактериите, които могат да причинят хранителни отравяния и чревни инфекции. Американското министерство на здравеопазването дава препоръки колко време различните видове храна могат да се съхраняват в хладилник:

– Сготвена храна по принцип се съхранява между три и четири дни.

– Хладилниците не предотвратяват развитието на бактерии и гъбички, а просто го забавят.

Два вида организми “развалят” храната: патогенни бактерии като ешерихия коли, листерия и салмонела, които причиняват отравяния, както и други видове бактерии и микроорганизми – като дрожди, плесени и гъби, които причиняват лоши миризми и вкусове.

Винаги спазвайте необходимите температури на готвене и печене

Обръщайте и разбърквайте храната по време на нагряване и претопляне, за да сте сигурни, че тя е равномерно сготвена.

Използвайте сетивата си, за да проверите качеството на храната, преди да я консумирате.

Източник: Deutsche Welle

Последни новини

- Реклама -