13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Как Копринков овладя държавата и схемите за 2 години


Назначения срещу отчисления в ключови сектори като митници, енергетика, АПИ, НАП, ВиК и служби за сигурност. Тази информация се съдържа в сигнали до МВР, ДАНС, прокуратурата и самия Румен Радев във връзка с мащабната дейност на секретаря му по вътрешна политика Николай Копринков, научи „Филтър“ от свои източници в службите.

Сигналите са за времето от първия служебен кабинет, назначен от Радев през май 2021 година до април 2023, когато четвъртото му служебно правителство предаде щафетата на редовния кабинет на Николай Денков. По това време са разпределени много пари от държавата към частния бизнес, а името на бившия кмет на село Труд Николай Копринков се свързва с посредничеството между институциите и корпоративните интереси.

Все още действат много от договорите, за които се твърди, че са сключвани с тлъсти комисиони по времето на служебното управление и от кадрите, инсталирани във властта от Копринков. Те са за милиарди и ще действат години наред. Пример за това е договорът с турската компания „Боташ“ за доставка на газ за 4 милиарда лева, от който държавата ще е ощетена по изчисленията на експерти в енергетиката. И зад него те виждат дългата ръка на Николай Копринков. Енергетиката е само една от сферите, контролирани от кадри на президентския секретар повече от 2 години.
За назначенията в най-ресурсните институции в началото на президентската власт са отговаряли Николай Копринков и Пламен Узунов. Преди няколко месеца Узунов бе понижен от секретар в съветник. Според информация на „Филтър“ между двамата е имало огромно напрежение заради влияние в различни структури, а Радев е взел страната на Копринков.

Бизнесмени и висши държавни чиновници отдавна споделят на свои доверени лица за мистериозна „Тойота“, в която се товарят пари по поръчка на един от президентските секретари. След това отивала директно на „Дондуков“ 2, където сигурно в помещение без прозорци и опасност от подслушване пачките са разпределяни. За същата схема с пари в кеш се говореше и в минали периоди на управление в изпълнителната власт.
45-годишният Николай Копринков израства бързо под крилото на двама влиятелни мъже – олигарха Георги Гергов и мъжа до Весела Лечева през последните години Сотир Ушев. Копринков е завършил „Физическо възпитание“ в Пловдивския университет, също както бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше известен като „физкултурника“. Става член на БСП в Пловдив, когато организацията е ръководена от Георги Гергов. Именно той го прави кмет на село Труд, което е на няколко километра от покрайнините на Пловдив и се намира в съседство с военната база „Граф Игнатиев“. Там служи Румен Радев като шеф на ВВС.

Като бивш хандбалист, Копринков става и областен координатор на Държавната агенция за младежта и спорта, ръководена тогава от Весела Лечева. Тя беше служебен министър на спорта при Радев. Именно бившата шампионка по спортна стрелба, случайно или не, на 8 август миналата година регистрира гражданското сдружение „Трети март“, което се смята за нещо като репетиция за бъдеща президентска партия. Мъжът до нея Сотир Ушев пък е продуцентът, а после и покровителят на Копринков във властта. Ушев и Гергов са приятели на Радев от години. Така през 2016 г. Копринков става първо част от предизборния екип на Румен Радев, а след това и негов най-доверен човек в администрацията му като секретар по вътрешна политика.
Копринков е имал задачата да изчегърта кадрите на ГЕРБ и ДПС в държавната администрация и се справя успешно, но схемата на управление и отчисленията остават. За това се говори лесно, но много трудно може да се докаже, казва източник на „Филтър“ от МВР. Там са постъпвали сигнали, но по тях не е работено, особено по време на служебните кабинети и на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи в кабинета на Кирил Петков.

Докато се редуват различни служебни правителства, Николай Копринков е в основата на няколко ключови назначения в министерствата на икономиката, екологията и транспорта. Той лично води при Радев съгражданите си от Пловдив Христо Алексиев, който беше и вицепремиер, и зам.-министъра на транспорта Красимир Папукчийски, които са от Пловдив. В Града под тепетата се говори, че и двамата са в масонската ложа, където основни фактори са Георги Гергов и Николай Копринков. Министърът на земеделието Явор Гечев също е човек на Копринков. Неслучайно след края на служебната власт всички стават съветници и секретари на Румен Радев.

За шеф на митниците при служебния кабинет беше назначен Павел Геренски, който при управлението на кабинета Орешарски през 2013 година е шеф на митницата в Пловдив. Според източниците на „Филтър“ той е издигнат до големия пост от съгражданите си Николай Копринков и Пламен Узунов въпреки информацията, че е замесен в схеми за контрабанда.

За ролята на Копринков в първите две служебни правителства призна и бившият премиер Стефан Янев, който беше от най-приближените хора на Радев, но напусна властта в конфликт с него. Любопитна бе и топлата връзката между Николай Копринков и разстреляната бивша барета Алексей Петров. Хора от обкръжението на родения в тетевенското село Бабинци бивш агент на ДАНС разкриват как той често е демонстрирал близост до секретаря на президента. Именно след срещи с Копринков тръгват част от слуховете, че Алексей Петров е гласен да оглави важна силова структура. Според други хора от администрацията на „Дондуков“ 2 Николай Копринков много често си позволявал да обещава неща, които никога не е имал намерение да изпълни. Те определят бившия кмет на село Труд като изпечен интригант, способен да разчиства лични сметки с врагове на гърба на президентската институция.

Борис КРУМОВ

Последни новини

- Реклама -