- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Какъв мач на „Левски“, 7:2 – кой можеше да го предвиди?

17 ноември е велика дата за българския футбол. Свързваме я с епохалния успех на националния ни отбор с 2:1 над Франция на „Парк де Пренс“ през 1993 г. Винаги ще помним великите два гола на Емо Костадинов, които ни изпратиха на Мондиала в САЩ през 1994 г. и потопиха в горчиви сълзи цяла Франция. 17 ноември обаче е специална дата за феновете на „Левски“. Преди 55 години „сините“ постигат велика победа със 7:2 над кръвния си враг ЦСКА.

Как медиите в България отразяват мача? На този въпрос се опита да отговори „ФИЛТЪР“. Едно потапяне в архивите ни пренася половин век назад във времето.

 

Челният материал на официоза на ЦК на БКП и най-голям вестник в социалистическа България “Работническо дело” в броя от 18 ноември 1968 г. с цена 3 стотинки е посветен на посещението на другаря Георги Трайков в братска социалистическа република.

По-надолу от главата на вестника вляво се мъдри материал от сорта на “Към нови висоти в художественото творчество”. В текстовете от първата страница се сипят похвали за трудещите се колективи от Разград и Русе, обръща се внимание и на напрегнатата политическа обстановка в Близкия Изток и размириците в САЩ след убийството на Робърт Кенеди.

Седмичникът „Футбол“ 1968 г. излиза наистина с култово чело.

Вестникът излиза на пазара на 20 ноември – сряда. Отделено е място, макар и не много, за случилото се 3 дни по-рано. На първа страница грее снимка на поздравяващите се “сини” футболисти – Иван Вуцов, Георги Аспарухов и Янко Кирилов. Безличното и нищо незначещо заглавие “Нападателен футбол” се мъдри на първа страница на вестника.

Нищо повече!

За отбелязване са и постните и направо будещи удивление у съвременния читател вътрешни заглавия от сорта на:

Необичайният резултат 2:7 (1:4) буди основателен интерес. Да се вникне и анализира от аспекта на съвременния нападателен футбол” и “Достойните противници разположиха разумни своите състезатели„. Има и анализи като “Левски” бяха по-умрени, изненадващи, бързи, играещи на голям периметър, докато ЦСКА бяха мудни, нецеленасочени, некомбинативни, твърде шаблонни.

Напълно в стила на времето са подобни материали. Нека днешният читател си направи сам изводите…

Стигаме до “Народен спорт”, до единствения тогава полу…ежедневник.

Какво забелязваме на първата страница в броя от 1 юли 1971 година под главата вляво. Заглавието е: “Какъв мач на “Левски”! и подзаглавие “2:7 – кой можеше да го предвиди?”. Челната снимка на материала е на Янко Кирилов, който се бори с Аспарух Никодимов. В текста четем следните по-интересни пасажи: “В очерталото се съотношение, при това пълно преимущество на “Левски”, може би не е подходящо да се изтъкват определени единици, защото всички бяха като пружини. Но как да се подмине този неуморен, смел и находчив Я. Кирилов, който стана вир вода, но не престана да спринтира, да надбягва своите пазачи, да конструира и да стреля! Или моралната сила на капитана Аспарухов, с неговото старание, с умни ходове и с головете, които украсяваха усилията на колектива! Необикновен, чуден мач! Необикновен резултат! Но и това го има във футбола.

На първа страница на “Спорт” от този ден откриваме още резултатите от кръга в “А” група, както и временното класиране.

Мач

17 ноември 1968 г.
ЦСКА – „Левски“ 2:7
1:0 Жеков (2), 1:1 Аспарухов (7), 1:2 Ал. Костов (23), 1:3 Я. Кирилов (24), 1:4 Б. Богданов (45), 1:5 Я. Кирилов (56), 1:6 Аспарухов (59), 1:7 Аспарухов (78-д), 2:7 Цв. Атанасов (89)
ЦСКА: Ст. Йорданов, Ив. Зафиров, К. Станков, Б. Гаганелов, Асп. Никодимов, Д. Пенев, Цв. Атанасов, Н. Цанев (30 – П. Николов, 46 – В. Неделчев), П. Жеков, Д. Якимов, Д. Марашлиев

„ЛЕВСКИ“
: Г. Каменски, Ст. Пешев, Ив. Вуцов, Ст. Аладжов, К. Ивков, Кр. Богданов, Б. Богданов, Ст. Павлов, Г. Аспарухов, Я. Кирилов, Ал. Костов
Стадион “В. Левски” – 55 000 зрители
Съдия: Димитър Руменчев
Как падат головете:
2 мин. – Жеков шутира, топката рикошира в крака на Иван Вуцов и влиза в мрежата за 1:0
7 мин. – Георги Аспарухов-Гунди, преминава Димитър Пенев и с нисък удар изравнява – 1:1
23 мин. – След изпълнение на свободен удар топката се отбива в стената, Сашо Костов стига първи до нея и бележи – 1:2
24 мин. – Гунди нанася красив удар със “задна ножица”, топката се удря в напречната греда и притичалият Янко Кирилов от два метра я насочва в мрежата – 1:3
45 мин. – След изпълнение на ъглов удар Борислав Богданов надскача защитниците на ЦСКА и с глава прави резултата 1:4
56 мин. – Гунди пробива отдясно, намира Янко Кирилов, който се разписва за втори път въпреки опита на Пенев и Гаганелов да парират удара му – 1:5
59 мин. – Гунди бие лек удар, но вратарят Стоян Йорданов изпуска топката и тя се търкулва зад голлинията – 1:6
78 мин. – Гунди оформя от дузпа своя хеттрик, а резултатът набъбва на 1:7
89 мин. – Цветан Атанасов отбелязва второто попадение за ЦСКА – 2:7
https://www.youtube.com/watch?v=sQeI6AI3G5M

 

Милен ДИМИТРОВ

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -